Nieuws
03 februari 2012 - Ron Smeets

Google Bouncer scant en verwijdert malafide Android Apps

Het probleem van malware en virussen in mobiele applcaties wordt steeds vaker een issue. Apple heeft een zeer streng 'toelatingsbeleid' voor Apps. In dit geval een voordeeltje. In de Android Market was het voor malafide applicatie ontwikkelaars een stuk makkelijker om malware te verspreiden.

Tot nu toe dus. Google heeft onlangs namelijk de Bouncer dienst in het leven geroepen. Die controleert apps, volledig automatisch, op de aanwezigheid van virussen, malware en andere (phishing) bedreigingen.

Vandaag maakte Google op haar mobile blog bekend dat Bouncer al een tijdje actief is en al de nodige malafide apps verwijderd heeft. Een prima initiatief maar ik vraag mij wel af wat Google precies bedoeld met 'een tijdje' want eerder deze week werden nog een 13-tal malafide apps ontdekt.

Volgens Google is het aantal malafide app downloads in de Android Market met 40% afgenomen tussen de eerste en tweede helft van 2011. Natuurlijk is het up to date houden van de Bouncer een continu proces. Virussen en malware helemaal uitbannen is een utopie, helaas. Hoe dan ook, de Bouncer service is natuurlijk iets dat ik, en ongetwijfeld alle Android smartphone gebruikers, alleen maar kunnen toejuichen. Meer informatie vind je hier.

Afbeelding via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.