Nieuws
27 oktober 2005 - Ron Smeets

Google biedt gratis WiFi netwerk aan

Toen San Francisco enkele weken geleden een RFP uitbracht om de stad te voorzien van een compleet dekkend WiFi netwerk zal Google een van de laatste aanbieders zijn geweest waar men aan gedacht heeft.

Toch denken de 'search-gurus' een model gevonden te hebben dat voorziet in het gratis aanbieden van een 'city-wide' WiFi netwerk in en om San Francisco.

Google is van plan om het geld voor de financiering van de wireless service onder andere te gaan halen uit de mogelijkheden voor bedrijven om lokatie-gericht te adverteren op het WiFi netwerk.

Daarnaast is Google's standpunt dat het aanbieden van goedkope (wireless) internet toegang cruciaal is voor de sociaal-economische ontwikkeling van onze samenleving.

In het voorstel spreekt Google over het bouwen van een WiFi breedband netwerk dat snelheden tot 3Mbit/sec kan bieden. Elke verbinding tot 300Kbit wordt gratis aangeboden. De hogere bandbreedtes kunnen vervolgens commercieel geexploiteerd worden door Google of derden. Om dit netwerk dekkend, in heel San Francisco, te kunnen aanbieden dienen 1900 access-points te worden geplaatst, in Google's voorstel worden die 'vermomd' als lantaarnpaal zodat ze in het normale straatbeeld verdwijnen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.