Nieuws
18 maart 2011 - Ron Smeets

Google beschuldigd van diefstal Linux code

Google's Android OS is razend populair en een van de best functionerende open smartphone besturingssystemen die tot nu toe op de markt gekomen zijn.

Maar de toekomst van de OS ziet er met de beschuldiging dat Google 2.5 Megabyte aan 'kernel-code' van Linux gestolen heeft wellicht ineens een stuk minder rooskleurig uit.

Google is al vanaf dag één verwikkeld in diverse procedures en 'juridische gevechten' over meer dan tien patenten, waaronder ook eentje van Oracle over copyright schendingen van de Java code, maar het stelen van een van de belangrijkste onderdelen van de kernel code door Google van Linux is toch wel de meest seriueze en kan er toe leiden dat het OS er in de toekomst, als blijkt dat de diefstal inderdaad plaatsgevonden heeft en Google daar door de rechter voor op de vingers getikt wordt, anders kan gaan uitzien. Daarbij gaat het niet zozeer om de User Interface en look-and-feel van Android, maar de onderliggende technologie waarmee het OS communiceert en contact legt met apps, de zogenaamde header kernel library.

Ja, Linux is (deels) ook een Open OS, maar de betreffende kernel code valt daar niet onder. Linus Torvalds maakt dat in een statement heel erg duidelijk: "In short: you do _NOT_ have the right to use a kernel header file (or any other part of the kernel sources), unless that use results in a GPL'd program.""So you can run the kernel and create non-GPL'd programs [...] BUT YOU CAN NOT USE THE KERNEL HEADER FILES TO CREATE NON-GPL'D BINARIES. Comprende?"

Volgens de man die Google nu beschuldigd, Florian Müller, is de enige juiste oplossing dat Google de betreffende kernel vervangt door een 'eigen' versie. Een mogelijke optie is het gebruik van de GNU C Library. Die open standaard wordt ook toegepast in MeeGo en WebOS. Echter, dat betekent dan wel dat Google een groot deel de code van het Android OS zou moeten herschrijven, nog los van de compatibilty problemen die dan ontstaan en opgelost zullen moeten worden.

Kortom, deze zaak kan grote gevolgen hebben voor Google en diens Android OS. Zeker een onderwerp om in de gaten te houden, de komende maanden. Dit soort zaken kunnen in potentie uitgroeien tot een jarenlange juridische strijd, maar diefstal is en blijft diefstal en het gebruik van gekopiëerde code is op zich makkelijk te bewijzen als het, zoals in dit geval, om een exacte kopie van 2.5MB gaat. Ik stel voor dat ze bij Google en Android alvast een 'paar' ontwikkelaars vrij maken voor de 'herschrijf' actie ;-))

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.