Nieuws
20 oktober 2011 - Ron Smeets

Google: Android ICS 'draait' op alle Gingerbread toestellen

Elke introductie van een nieuwe Android versie leidt in de uren daarna direct tot een stroom van vragen over de mogelijkheid om het nieuwe OS ook op bestaande (oudere) Android toestellen te kunnen installeren.

Welnu, Google heeft gisteren gezegd dat Android Ice Cream Sandwich (ICS) in principe geschikt is om op alle Gingerbread toestellen te kunnen functioneren. De belofte dat de Nexus S ook een update naar Android ICS gaat krijgen werd daarbij ook al uitgesproken, maar wanneer? Dat wordt nog niet erbij vermeld.

Natuurlijk is een van de grootste beperkende factoren de aanapssing van de nieuwe Android ICS UI met de 'sausjes' van de fabrikanten zelf (HTC Sense, Samsung TouchWiz bijvoorbeeld). Ook de diverse providers, die vaak eveneens 'eigen' (UI) software tools toevogen aan een OS, spelen daarbij een (belangrijke) rol. HTC heeft gisteren al duidelijk laten weten dat men nog gaat bekijken of en hoe Android ICS te rijmen zal zijn met HTC Sense en geeft ook nog geen datum waarop de eerste HTC Android's geupgrade kunnen gaan worden.

Kortom, heb je een HTC, Samsung of ander Android toestel met Gingerbread, dan is op dit moment nog met geen mogelijkheid te voorspellen of, en zo ja wanneer, je een upgrade naar Android ICS mag verwachten. De enige drie toestellen waarvan nu al duidelijk is dat ze voorzien gaan worden van de nieuwste Android versie zijn de Motorola DROID RAZR (begin 2012), de Samsung Nexus S (wanneer is nog niet duidelijk dus) en natuurlijk de Samsung Galaxy Nexus die 'af fabriek' met Android ICS geleverd gaat worden.

Geduld en wachten op eventuele (update) aankondigingen van de fabrikanten (en providers) zelf, dat is het enige advies dat ik jullie kan geven. Hoewel, met de uitspraken van Google zelf dat Android ICS dus in principe geschikt is voor alle Gingerbread toestellen zorgen ze zelf ongetwijfeld er ook weer voor dat de roep om updates door Android fans weer een extra impuls zal krijgen, de komende periode.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.