Nieuws
23 juli 2007 - Chris Bannink

Google: $4,6 miljard voor OPEN mobiele frequenties

We zijn nog maar net bekomen van het bericht dat KPN stopt met i-mode en zich volledig gaat richten op het Open Mobile Internet. Goede, moedige beslissing!

Afgelopen weekend kwam Google met een bericht in The New York Times dat zij ook helemaal voor OPEN mobiele telefonie gaan. Geen proefballonnetje: maar liefst $ 4,6 miljard is er nu beschikbaar om mee te doen met de US veilingen in 2008. Een veelvoud van de $1,65 miljard muntjes dat Google eind vorig jaar voor Youtube neertelde.

Alles goed en wel, maar het mooie zit 'm in de 4 Open Voorwaarden die Google hiervoor stelt:

Open Devices

Open Applications

Open Services

Open Networks

In hun visie koopt de consument straks een telefoon in de winkel, en kiest daarbij zijn eigen provider, én kiest de software die hij er op wil hebben. In plaats van de huidige situatie dat telefoon en provider één pakket vormen (soms zelfs gesimlocked) en de provider bepaald welke software er op de telefoon zit.

Google gaat verder en denkt aan gesponsorde telefoongesprekken en (voor een deel) gratis mobiel dataverkeer, aangeboden door adverteerders uit de immense Google adverteerdersmachine.

Uiteraard zijn de huidige mobiele giganten in de US zoals AT&T en Verizon tegen, en uiteraard zal er nog veel gelobbyd worden door alle partijen voordat de veiling van mobiele frequnties in de states plaatsvinden.

Intussen zijn we hier in Nederland al een jaar of twee bezig met het Open Mobiel Internet initiatief en er wordt nu vlot voortgang geboekt zoals ik o.a. hier op MC en op Emerce eerder al kon melden. Dat KPN nu helemaal voor het Open mobiele internet gaat is een grote stap in de goede richting. Het offensief van Google geeft dit debat een "giant leap", dat we nog niet eerder hebben meegemaakt!

Voor wie meer wil lezen kan ik het lange NYT artikel aanbevelen.

Update: Kijk ook naar deze link met zeer specifieke informatie waaronder de complete tekst van een brief van Google CEO Erick Schmidt aan de FCC, die over de 700mhz veiling gaat.Gerelateerde links:
KPN stopt met i-mode
Ringtones en wallpapers mobiel zoeken met Google
Open Mobiel Internet (OMI) boekt vooruitgang!
Minder Telco’s meer MVNO’s
Over de auteur: Chris Bannink