Nieuws
29 september 2005 - Ron Smeets

Goedkope toestellen en gratis diensten

Dit is zo ongeveer de conclusie van een marktonderzoek dat gehouden werd door Informa Telecoms and Media in Engeland over de toekomst van de mobiele markt.

Echt verassend vind ik dit niet. De meeste mensen willen nu eenmaal niet teveel geld uitgeven voor hun GSM's en andere mobiele devices en diensten als je het ze op de man af vraagt.

De praktijk leert echter dat als ze een week of wat later in de winkel staan, velen van hen toch die 2MP camphone in plaats van de goedkope eenvoudige GSM kopen. Enkelen kiezen op die momenten dan ook nog eens voor een duurder (UMTS) abonnement. Als het er namenlijk op aankomt willen we toch allemaal (OK, bijna allemaal) het nieuwste van het nieuwste in onze handen kunnen houden.

Enfin, als we het onderzoek mogen geloven dat bellen we over enkele jaren bijna allemaal met simpele (ouderwetse) toestellen die ook nog een walkie talkie functie hebben om de communicatiekosten tussen collegae, vrienden en familie in dezelfde regio nog verder te kunnen drukken. Voor het goedkope bellen over langere afstanden komt natuurlijk VoIP om de hoek kijken.

Verder voorspelt men dat de trage groei en acceptatie van mobiele mediadiensten zoals TV voorlopig zal voortduren. Echter, men verwacht wel dat de diverse toestelfabrikanten en Telco's tegen 2010 zo'n 899miljoen (what's in a number) toestellen per jaar zullen verkopen.

Natuurlijk gaat het onderzoek ook niet voorbij aan het noemen van muziek- en breedband internet als mogelijke succestories. Mits ze niet teveel kosten natuurlijk (mmmhmmmh)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.