Nieuws
04 november 2008 - Ron Smeets

Goedkoop bellen in het buitenland?

De tarieven voor bellen en gebeld worden in het buitenland (International Roaming) zijn een tijd geleden op last van de EU al aan banden gelegd. Voor bellen vanuit het buitenland (binnen de EU) geldt sindsdien een maximaal tarief van 58ct per minuut. Gebeld worden mag maximaal 29ct per minuut kosten.

Voor (zakelijke) mobiele bellers die echter veel in het buitenland vertoeven kunnen de kosten echter nog altijd fors oplopen. Wellicht dat voor hen een abonnement van Amatus uitkomst kan bieden. Ik heb hun aanbod eens van dichtbij bekeken.

Er zijn twee varianten: Amatus Roaming waarbij alleen de kosten voor internationaal mobiel bellen afgerekend worden (overige gesprekken blijven via de huidige provider lopen) en Amatus All-Inn. In dit geval worden alle gesprekken afgerekend via Amatus.

Stel je belt per maand 300 minuten (uitgaand) in Nederland, 200 (uitgaand) en 100 (inkomend) in het buitenland. Dan zou je bij KPN een Flexibel 45 abonnement (a 37,50 per maand) nemen (incl. 350 belminuten) en voor de 300 buitenlandse minuten betaal je dan 200 x 58ct en 100 x 29 ct. In totaal dus €182,50.

Met Amatus Roaming betaal je dan de 37,50 van je KPN abonnement plus 10 Euro voor het Amatus deel. Daarbij komt dan nog 300 x 20ct voor de in- en uitgaande buitenlandse gespreksminuten. In totaal dus €107,50.

Zou je ervoor kiezen om alle gesprekskosten via Amatus af te handelen (All-Inn abonnement), dan worden de kosten iets hoger omdat in dat geval de internationale tarieven hoger liggen en je per minuut ook de binnenlandse gesprekken moet afrekenen (geen bundels dus). In bovenstaand voorbeeld zou je dan uitkomen op 15 Euro voor het Amatus abonnement, 300 x 15ct plus 200 x 35ct plus 100 x 22ct. In totaal €152,00. Dat is nog steeds goedkoper dan de standaard KPN tarieven maar toch een stuk minder interessant.

Natuurlijk is dit maar één voorbeeld en is geen rekening gehouden met SMS verkeer, eventuele internationale voordeel tarieven van andere providers etc. Daarvoor heeft Amatus op haar site een handige vergelijkingstool staan.

Klinkt dus interessant voor de veel in het buitenland vertoevende mobiele beller, maar zoals altijd is het ook hier raadzaam om EERST je huidige belgedrag te bekijken voordat je je ergens aan vastknoopt ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.