Toestellen
18 november 2007 - Ron Smeets

Goede move van Nokia tijdens de introductie van de N82

Enkele dagen geleden introduceerde Nokia haar nieuwste N-Series toestel, de N82.

Voor die gelegenheid hadden de Finnen onder andere enkele bekende bloggers uitgenodigd die het toestel direct mee mochten nemen. Volgens mij een prima manier om de 'buzz' rondom een nieuw toestel, dat pas over 2 a 3 maanden overal verkrijgbaar zal zijn, op gang te krijgen, en houden.

Daarover heb ik hier in Nederland, samen met enkele concullega's ook al eens vaker gediscussieerd met de diverse (PR-bureaus van) fabrikanten tijdens toestelpresentaties. Daar mag je over het algemeen een toestel even vasthouden, er mee spelen en wat foto's of filmpjes maken, maar dat is het dan ook wel.

Bij lange na niet voldoende om een goed oordeel te vormen over een nieuw toestel met als gevolg dat de berichtgeving na zo'n presentatie zich vaak (en dus noodgedwongen) beperkt tot het opnoemen van de specs, een oppervakkig oordeel over de look-and-feel en, zoals gezegd, een paar foto's en filmpjes.

Misschien is dit het soort publiciteit waar de fabrikanten (en hun PR-bureaus) op dat moment naar op zoek zijn, maar ik denk dat de gemiddelde consument toch iets meer verwacht en liefst VOORDAT hij of zij het toestel gaat kopen.

Bovendien is het mijns inziens ook de beste manier om de vele geruchten en foute informatie over specs etc. die vaak tijdens de eerste weken na een introductie de ronde doen zoveel mogelijk een halt toe te roepen.

Wellicht dat Nokia als een van de eersten dit ook gaat inzien. De actie om tijdens de allereerste introductie van de N82 al een aantal toestellen onder diverse Bloggers en andere media te verspreiden werpt in ieder geval al de eerste vruchten af, getuige de vele filmpjes die al online verschenen zijn en waarin verschillende features van de N82 belicht worden.

Enkele voorbeelden hiervan:

- Algemene hands-on video:

-Hands-on video maps en camera:

- Camera snelheid:

- De Auto-rotate-screen functieGerelateerde links:
Camera van de N82 beter dan die van de N95?
Officiele (pers)foto's van de N82 gespot
Nokia N82 nu officieel aangekondigd
Uitpakvideo van de Nokia N82
Uitgebreid interview met de ontwerper van de N82
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.