Nieuws
05 augustus 2010 - Ron Smeets

Goed 2e kwartaal T-Mobile, netwerk bijna klaar voor toekomst

T-Mobile heeft vandaag de resultaten over het tweede kwartaal van 2010 bekengemaakt en die zijn bepaald niet slecht te noemen. Het lijkt er dus op dat de 3G netwerkproblemen die eerder dit jaar een hot issue waren en waaraan nog steeds hard gewerkt wordt om ze helemaal op te lossen, vooralsnog geen invloed heeft op het resultaat van de provider hier in Nederland.

Een van de meest opvallende cijfers uit het half jaar rapport van T-Mobile is de gemiddelde omzet per klant (prepaid en abonnementen). Die steeg, vergeleken met een jaar geleden, namelijk van 23 naar 29 Euro. De totale omzet over het tweede kwartaal bedroeg 448 miljoen Euro en de provider telde eind juni 4.382 miljoen klanten.

De netwerkproblemen zorgden in het tweede kwartaal voor een extra investering van 57 miljoen voor de verdubbeling van de capaciteit van het bestaande 3G (data)netwerk. Volgens T-Mobile zijn de, zoals zij dat noemen, file-problemen op het netwerk daarmee verholpen. Helaas krijg ik uit de praktijk toch nog een iets ander beeld. Ja, het netwerk van T-Mobile is op dit moment zeker beter dan een half jaar geleden, maar toch hoor ik nog geregeld gebruikers klagen.

Dat is op zich ook niet zo gek want nog geen drie maanden geleden riep T-Mobile dat ze dit jaar 1000 3G masten gingen bijplaatsen om de prestaties van het netwerk up to date te krijgen en houden. En dat lukt natuurlijk niet in drie maanden. Vergunningen, bouw- en graaf werkzaamheden zoeken naar locaties en dergelijke... allemaal tijdrovende bezigheden waar T-Mobile in 2009 mee gestart is en het zal ook zeker nog tot het eind van dit jaar, en misschie nog wel iets langer, duren voordat de 1000e nieuwe mast in de grond of op een kerktoren staat ;-)

In het persbericht over de laatste kwartaalcijfers heeft T-Mobile ook een stukje tekst opgenomen over het succes van mobiel internet en de daaraan gerelateerde explosieve groei van het mobiele dataverkeer, vooral ná de komst van de iPhone. Daaruit kun je opmaken dat T-Mobile een beetje het slachtoffer geworden is van haar eigen succes. Wat natuurlijk niet wegneemt dat ze er iets beter op hadden moeten anticiperen.

Uit het persbericht: "In het tweede kwartaal investeerde T-Mobile een bedrag van ruim 57 miljoen euro. Dat is voor een belangrijk deel ingezet om de capaciteit van het 3G netwerk te verdubbelen en verder uit te breiden. Als voorloper op het gebied van mobiel internet in Nederland heeft T-Mobile het gebruik van mobiel internet vanaf het begin gesteund. Van alle smartphone gebruikers in Nederland heeft 60% een T-Mobile abonnement Zij maken tot wel 40 keer zo veel gebruik van mobiel internet dan klanten met ‘normale’ mobiele telefoons. Vanaf het moment dat T-Mobile de iPhone 3G introduceerde groeide het dataverkeer explosief.  Niet alleen door het toenemende gebruik van mobiel internet op smartphones, maar ook op laptops en sinds kort ook op de iPad, zal deze datagroei onverminderd doorzetten. Door de omvangrijke capaciteitsuitbreidingen is T-Mobile voorbereid op de nieuwe generatie smartphones en de verdere groei van het mobiele dataverkeer."

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.