Nieuws
13 april 2016 - Ron Smeets

Glazen bol: Omzet 5G netwerken naar $247 miljard in 2025 Uitrol eerste 5G netwerken start pas na 2020

Terwijl operators in de meeste landen nog volop bezig zijn met de uitrol en exploitatie van 4G netwerken worden de eerste voorspellingen rondom het succes en de komst van de opvolger, 5G, al onderzocht en uitgesproken.

Zo voorspellen analisten van ABI Research dat de wereldwijde 5G markt in 2025 goed zal zijn voor een omzet van bijna 250 miljard dollar. Ter vergelijk, in 2015 bedroeg de totale (geschatte) omzet van alle mobiele providers wereldwijd zo'n 1288 miljard dollar.

Voorspeld wordt ook dat Noord Amerika, Azië en West Europa in 2015 de grootste 5G markten, met de meeste klanten en omzet, zullen zijn. Dat lijkt op zich niet zo vreemd. Doorgaans lopen de zogenaamde ontwikkelende landen, in Afrika en Zuid Amerika bijvoorbeeld, achter op de rest van de wereld.

De analisten verwachten ook, kijkend in hun glazen bollen, dat de uitrol en groei van 5G sneller zal gaan dan die van de voorgaande mobiele netwerken, inclusief 4G. Of dat inderdaad het geval zal zijn moet blijken. Ik vind het in ieder geval een ambitieuze voorspelling wanneer ik het afzet tegen de 3G en 4G ontwikkelingen in Nederland; toch een van de landen waar de acceptatie van nieuwe technologieën doorgaans sneller dan gemiddeld groeit.

De uitrol van 4G ging bij ons al razendsnel, vergeleken met diens voorganger. De eerste 3G netwerken verschenen in 2003 maar het duurde een jaar of zeven voordat Nederland helemaal dekkend was en consumenten massaal overgestapt waren. Met 4G gaat dat een stuk sneller. Binnen drie jaar, tussen januari 2013 en maart 2016, had Nederland vier landelijk dekkende 4G netwerken en voor het eind van 2015 telde ons land al zo'n 5 miljoen 4G abonnees. Kortom, het wordt een hele kluif om die explosieve groei ergens in het begin van de jaren 20 te overtreffen wanneer 5G netwerken uitgerold gaan worden.

Technisch gezien staat 5G nog in de kinderschoenen. Netwerk operators, ontwikkelaars en overheden zijn nog volop bezig met de standaardisatie van protocollen, frequentiebanden en de technische implementatie van 5G. Naar verwachting zal het nog zeker vier jaar duren voordat de eerste 5G netwerken uitgerold kunnen gaan worden. De analisten van ABI verwachten dan ook dat, los van pilots en tests, de eerste netwerken pas na 2020 de lucht in zullen gaan.

Bron, Bron (mobiele provider omzet 2015)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.