Wearables
19 oktober 2015 - Ron Smeets

Glazen bol: Oculus Rift 5 miljoen keer over toonbank in 2016 Facebook zou de VR Headset tegen kostprijs of zelfs met verlies gaan verkopen

Virtual Reality is het Augmented Reality van dit decennium. Althans kijkend naar de hype die de afgelopen maanden aan het ontstaan is. Toch heeft VR iets meer potentie dan AR, met name voor de game- en film wereld. Maar het blijft natuurlijk een raar gezicht, zo'n oversized duikbril met geblindeerde 'ramen' op je voorhoofd ;)

Feit is ook dat de prijs van een gemiddelde VR headset, behoudens de Google Cardboard en de VR Glasses van Archos, niet bepaald mild is. Nog los van de voorwaarde dat je de meeste exemplaren alleen in combinatie met een smartphone kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de Gear VR van Samsung, de HTC Vive, of de tot nu toe meest besproken, en populaire, Oculus Rift. Daarvan bestaan alleen nog prototypes, maar hij zou begin volgend jaar (Q1 2016) in de winkels gaan verschijnen.

Zwitserse analisten hebben in hun technische glazen bollen gekeken en een voorspelling gedaan voor de Oculus Rift. Zij verwachten dat er in 2016 zo'n 5 miljoen over de toonbanken zullen vliegen. De fabrikant, sinds enige tijd eigendom van Facebook, moet de verkoopprijs van de VR Headset nog onthullen, maar de analisten verwachten dat Oculus de Rift voor kostprijs, of misschien zelfs met een klein verlies, gaat verkopen om de populariteit te bevorderen. Hoe meer VR headset's in omloop kopen, des te sneller groeit de interesse van ontwikkelaars en dus ook het aanbod van diensten en software, zo luidt de verwachting.

Volgens de Zwitserse waarzeggers zou de Oculus Rift overigens nog altijd zo rond de 350 dollar gaan kosten. Best veel voor een 'gimmick' waar vooral gamers heel erg enthousiast over zijn, maar ook wel al een stuk goedkoper dan het 500 dollar prijskaartje uit eerdere voorspellingen.

Zoals met alle voorspellingen zal de tijd moeten leren of ze al dan niet uitkomen. Eerst maar eens afwachten wanneer Oculus en Facebook de Rift officieel onthullen en beschikbaar maken. Dan is ook het prijskaartje bekend en kunnen bovenstaande voorspellingen voor het eerst serieus getoetst worden.

Bron, Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.