Nieuws
05 juli 2016 - Ron Smeets

Glazen Bol: Huawei verkoopt bijna tien keer zo veel smartphones als HTC Vrije val van HTC gaat door terwijl de concurrentie blijft stijgen

HTC... ooit de smartphone fabrikant met een Android marktaandeel van 98.7%. Ok, dat was in het beginjaar van het Google smartphone OS vlak nadat de Taiwanese fabrikant de G1 en de Magic en Hero als een van de eerste Android toestellen op de markt gezet had. Inmiddels, en daar heb ik al genoeg over gezegd en geschreven, gaat het niet meer zo heel erg goed met HTC.

De nieuwste Glazen Bol voorspellingen van de marktanalisten bij TrendForce onderstrepen dat nog maar eens. Voor dit jaar wordt verwacht dat HTC in totaal iets meer dan 13 miljoen smartphones zal produceren. Dat is ruim 26% minder dan vorig jaar toen nog zo'n 18 miljoen HTC's de fabrieken verlieten.

Huawei, de Chinese concurrent die ten tijde van de G1 nog helemaal geen smartphones maakte, zal dit jaar zo'n 119 miljoen slimme mobieltjes uit de fabrieken laten rollen. Daarmee is Huawei, als smartphone fabrikant, dus bijna tien keer zo groot dan HTC. Wie had dat in 2010 durven voorspellen... Ik denk bijna niemand.

Overigens wordt HTC dit jaar ook gepasseerd door Asus. Je weet wel, het smartphone merk waarvan vorig jaar gedacht werd dat ze HTC wellicht zouden overnemen. Asus zal in 2016 naar verwachting 21.5 miljoen smartphones produceren. Een stijging van meer dan 34% en in aantallen ruim 8 miljoen meer dan HTC. Vorig jaar was HTC nog groter dan Asus... nu niet meer... Het kan verkeren.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.