Nieuws
02 december 2014 - Ron Smeets

Glazen bol: Android in 2018 nog altijd marktleider; iOS blijft nummer twee Windows ziet marktaandeel de komende vier jaar meer dan verdubbelen

Aan het eind van een jaar is het altijd weer tijd om terug en vooruit te kijken. De analisten van IDC hebben de smartphone markt van het afgelopen jaar dan ook weer doorgelicht en in hun glazen bol gekeken om te voorspellen hoe de smartphone OS markt er over vier jaar uit zal zien. Kijkend naar de ontwikkelingen van de afgelopen vier jaar dan zal het niemand verbazen dat Android ook in 2018 nog de marktleider is en dat iOS de tweede plek vasthoudt. En Windows dan? Dat smartphone OS zal haar marktaandeel de komende vier jaar meer dan verdubbelen. Dat klinkt positief, maar ik denk dat ze er in Seattle niet zo blij mee zijn als deze voorspelling inderdaad uit komt. Want in dat geval blijft Microsoft ook in 2018 niet veel meer dan een marginale speler in de smartphone business.

Even terug naar dit jaar. In 2014 worden in totaal bijna 1.3 miljard smartphones verkocht, zo verwacht IDC. Android zal met 10.6 miljard een marktaandeel van 82.3% veroveren. iOS volgt op vier straatlengtes afstand met 178 miljoen toestellen en een marktaandeel van 13.8%. Van het restant, 3.8% dus, is 2.7% voor Windows (35 miljoen toestellen) en 1.1% (14 miljoen toestellen) voor alle andere OS'en zoals BlackBerry, FireFox, Jolla, Ubuntu, etc.

Kijkend naar de waarde, de smartphone omzet per OS, dan zijn de verschillen minder groot. Android is met ruim 255 miljard dan ook nog altijd de nummer 1 (66.6%), maar iOS komt met 116.5 miljard qua waarde een stuk dichter in de buurt (30.4%). Windows (Phone) moet het met 7.7 miljard (2.0%) duidelijk hebben van de goedkopere toestellen. Die leveren wel wat aantallen op, maar minder omzet.

IDC verwacht dat er in 2018 ruim 1.87 miljard smartphones verkocht gaan worden. Het marktaandeel van Android zal, als de voorspellingen uitkomen, licht dalen naar 80%, maar wel met 1.5 miljard verkochte toestellen. Ook iOS levert iets aan marktaandeel in; 12.8% met 240 miljoen toestellen. Het marktaandeel van Windows zal meer dan verdubbelen, naar 5.6%, gedreven door een verdriedubbeling van het aantal verkochte toestellen (105 miljoen). Hetgeen nogmaals aantoont dat veel analisten verwachten dat Windows smartphones het vooral moeten hebben van de lagere prijskaartjes. Hoe anders zagen de vorspellingen voor het Microsoft OS er enkele jaren geleden uit. Ik kan me nog herinneren dat na de presentatie van Windows Phone 7 analisten en waarzeggers over elkaar heen stuiterden met voorspellingen als 'nummer 3 in twee jaar' of 'marktleider in 2015'. Tsja, de macht van de glazen bol rijkt ook maar zo ver ;) En nee, Windows (Phone) zal Android en iOS voorlopig nog niet gaan bedreigen.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.