Nieuws
04 december 2015 - Ron Smeets

Glazen bol: Android en iOS blijven domineren, Windows blijft kwakkelen IDC voorspelt slechts kleine verschuivingen tussen de drie grote smartphone systemen

IDC heeft haar jaarlijkse glazen bol rapport over de smartphone markt gepubliceerd. De analisten verwachten de Android en iOS ook de komende vier jaar, tot en met 2019, de smartphone markt zullen domineren. Voor Windows, al jaren bezig met een comeback, blijft het volgens IDC kwakkelen. Het Microsoft OS zal volgens deze voorspellingen over vier jaar amper 0.1% meer marktaandeel hebben vergaard dan nu.

Android en iOS verdelen in 2015 maar liefst 97% van de totale smartphone markt. Uiteraard is Android van die twee de onbetwiste marktleider met 81.2%. Apple is met 15.8% een goede, maar op gepaste afstand, nummer twee.

Qua aantallen zullen in 2015 naar schatting 1.16 miljard Android en 226 miljoen iOS smartphones verscheept worden. Microsoft blijft op met ruim 31 miljoen toestellen steken en de overige OS'en (Jolla, FireFox etc) wisten samen 11.3 miljoen toestellen aan de man en vrouw te brengen. Vergeleken met een jaar geleden groeide de smartphone markt met 9.8% naar 1.43 miljard toestellen. Daarmee is het de eerste keer sinds de opkomst van de smartphone dat de groei niet in de dubbele cijfers uitkwam. Volgens IDC zal dat de komende jaren ook zo blijven. De smartphone markt blijf wel nog groeien, maar niet meer zo snel als voorheen. Op zich ook wel logisch gezien het feit dat ook in landen als China en India al heel veel mensen een smartphone hebben. IDC verwacht dat in 2019 1.86 miljard smartphones verscheept worden. 82.6% daarvan zal op Android draaien, 14.1% op iOS en 2.3% op Windows.

Uiteraard zal pas over enkele jaren blijken in hoeverre deze voorspellingen uitgekomen zijn. Opvallend is wel dat in het verleden diverse analisten en marktonderzoekers, ook IDC, Windows (en Microsoft dus) een succesvolle toekomst voorspelden in de smartphone markt. Volgens sommige glazen bollen zou Windows Phone volgend jaar iOS definitief achter zich laten. Hoe anders blijkt dat in de praktijk te zijn uitgepakt... Ik ga er in ieder geval niet van uit dat Mcirosoft er de komende twaalf maanden in slaagt 250 miljoen Lumia's te verkopen. Of de verkoopcijfers van de iPhone met 90% kelderen...

Maar goed, de voorzichtige, en niet zo rooskleurige, voorspellingen voor Microsoft en Windows zijn in die zin bijzonder omdat her en der al maanden geroepen wordt dat Windows 10, ook voor de smartphones en tablets, potentieel wel een succesnummer kan worden. Schijnbaar geloven een aantal analisten daar dus niet meer zo in.

Hieronder staat nog een aardige grafiek waarin gekeken wordt naar de verdeling van de smartphone markt per werelddeel. Procentueel zullen vooral India en de 'Rest van de Wereld' (waaronder Zuid Amerika en Afrika) nog flink groeien de komende vier jaar terwijl de marktaandelen van China, Europa en Noord Amerika kleiner worden.


Bron: IDC

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.