Nieuws
05 december 2012 - Ron Smeets

Glazen Bol 2016: Android nog op 1; Windows Phone naar plek 3

Analisten van IDC hebben voorspeld dat Android zeker nog tot en met 2016 de grootste speler in de smartphone markt zal blijven. Kijkend naar de verdeling van de smartphone OS marktaandelen in dat jaar kun je gevoeglijk aannemen dat Android ook na 2016 nog een tijdje de numeer 1 van de wereld zal blijven.

Toen Windows Phone 7 en, een jaar later, Windows Phone 7.5, gepresenteerd werd voorspelden diezelfde analisten (en niet alleen die van IDC) dat Windows Phone in 2016 wel eens de nummer 3, of zelfs in 2013 al de nummer 1, van de smartphone wereld zou gaan worden (afhankelijk van welke voorspelling je las). Microsoft CEO Steve Ballmer ging onlangs lekker in het midden zitten met zijn voorspelling dat Windows Phone de nummer 2 van de wereld gaat worden. Nu zijn die verwachtingen, van IDC tenminste, ietwat aangepast.

Volgens de voorspellingen van IDC zal Windows Phone tussen nu en 2016 naar een marktaandeel van rond de 11% groeien. Daarmee zou het mobiele Microsoft OS nog wel in de top 3 belanden, maar tussen nu en 2016 dus zeker niet groter gaat worden dan iOS (Apple), zoals eerder nog wel voorspeld werd.

Het martkaandeel van iOS zal in 2016 naar verwachting zo'n 19% marktaandeel bezitten. Android blijft, zoals gezegd, de onbetwiste nummer 1 met een marktaandeel van 63.8%, aldus de glazen bol van IDC. Voor wat betreft de overige spelers voorspelt IDC dat RIM relatief stabiel blijft, in vergelijking tot dit jaar, met 4.1% (nu 4.7%). Bada en Symbian zullen in 2016 nog amper aanwezig zijn met marktaandelen die rond de 0.1% schommelen. Nieuwkomers Tizen en Sailfish zullen samen zo'n 1.5% van de smartphone markt bevolken in 2016.

Het blijft, dat heb ik al vaker geschreven, koffiedik kijken bij dit soort voorspellingen. Over zes maanden, als veel meer duidelijk is over het succes (of niet) van Windows Phone 8, kunnen de glazen bollen zo maar weer een totaal ander beeld laten zien. Kijk maar naar de 'Windows Phone' voorspellingen van enkele maanden geleden. Nog verder vooruit, eind volgend jaar, wanneer BlackBerry 10 zich al dan niet bewezen zal hebben, worden de voorspellingen voor de lange termijn ongetwijfeld dan weer aangepast.

Nah, dan zal ik mijn voorspelling voor de marktaandeel verdeling van de diverse smartphone OS'en in 2016 hieronder ook maar eens even neerkalken. Mijn glazen bol (lees: buikgevoel ;)) kwam tot de volgende Top 8:
1. Android: 58%
2. Windows Phone: 16%
3. iOS: 14%
4. RIM/BB10: 5%
5. Tizen: 3%
6. Bada: 2%
7. Sailfish: 1%
8. De 'rest': 1%

Klinkt goed en geloofwaardig? Of zijn julle een (totaal) andere mening toegedaan? Reageer maar!

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.