Nieuws
09 december 2014 - Ron Smeets

Glazen bol: 1.5 miljard smartphones en 25.733 km2 displays in 2015 Ook de gemiddelde schermgrootte groeit volgend jaar weer flink

Analisten laten hun glazen bol tegen het eind van een jaar altijd overuren draaien. Zo hebben enkele Chinezen voorspeld dat in 2015 bijna 1.5 miljard smartphones over de toonbanken zullen vliegen. Op precies te zijn zetten ze in op 1.49 miljard slimme mobieltjes. Dit jaar, afhankelijk van de verkopen in de laatste maand, worden 1.28 miljard smartphones verkocht. Kortom, de Chinese waarzeggers verwachten een groei van meer dan 20%.

Maar dat is niet alles. Dezelfde analisten voorspellen ook dat de gemiddelde smartphone schermgrootte in China in 2015 ook flink groeit en boven de 5 inch zal uitkomen. Dit jaar lag dat nog op 4.6 inch en in 2011, toen grote smartphones nog een rariteit waren en de phablet nog geboren moest worden, was dat 3.2 inch.

Doordat wij, en ook smartphone gebruikers in China dus, smartphones met steeds grotere schermen willen hebben groeit de wereldwijde productie van smartphone displays het komende jaar met zo'n 27% naar 25.733 vierkante kilometer. Dat is genoeg om heel Macedonië te bedekken, bijna tweederde van Nederland of 84% van België ;)

Ow, en als je een stapel zou maken van de 1.49 miljard smartphones, uitgaande van een gemiddelde dikte van 9 millimeter, dan kom je tot ongeveer 13.500 kilometer. Dat is gelijk aan de afstand tussen Amsterdam en Darwin (in Australië).

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.