Nieuws
13 januari 2008 - Ron Smeets

Gizmodo brengt bloggerswereld in discrediet?

Wat begon als een kinderachtige, maar tot op zekere hoogte nog leuke, grap lijkt nu uit te monden in een waar 'bloggers schandaal' dat wellicht gevolgen heeft voor de positie van bloggers op beurzen, congressen en andere events waar ze tot nu toe als 'reguliere pers' geaccrediteerd en toegelaten werden (en nog worden).

Wat is er gebeurd? Tijdens de CES, afgelopen week in Las Vegas, werd, zo bleek tijdens de registratie, er voor het eerst in jaren weer onderscheid gemaakt tussen de gevestigde journalistieke orde en bloggers. Niet meer één vrij toegankelijke persruimte voor ieder lid van de media, maar verschillende ruimtes voor bloggers en de rest van de pers.

De bloggers waren daar duidelijk niet blij mee en, terecht of niet, lieten dat ook duidelijk blijken. Gizmodo ging nog een stapje verder. Zij besloten een geplande grap met TV-B-Gone zappers, waarmee je elke TV binnen een paar meter afstand kunt uitschakelen, wat grootser aan te pakken om ook persconferentie's (o.a. van Motorola) en presentaties te frustreren.

Vervolgens hebben ze hun daden samengevat in een video om iedereen te laten weten dat zij diegenen waren die menig presentatie en persconferentie gesaboteerd hadden. Zie de video hieronder.

De vraag is nu natuurlijk wat het gevolg van deze ietwat uit de hand gelopen practical joke zal zijn voor de status van bloggers in de (nabije) toekomst. Feit is in ieder geval dat de halve blogosphere momenteel over Gizmodo heenvalt en de acties veroordeeld of afdoet als kinderachtig gedrag van verongelijkte 'pers-wannabees'.

Wat vinden jullie hiervan?Gerelateerde links:
Qualcomm CES primeurs blijken fake
CES Primeur: Nokia 3555
Sony Ericsson CES primeurs: Z555i, W350i en W760i - Update
Hoezo, de CES is een mannen event?!
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.