Nieuws
24 november 2005 - Ron Smeets

Gezondheidsraad: 'Mobiele straling ongevaarlijk'

De Nederlandse Gezondheidsraad verklaart in een rapport dat gisteren gepresenteerd werd dat er vooralsnog geen verband bestaat tussen de straling van mobiele telefoons en -masten en eventuele gezondheidsrisico's.

Tot deze conclusie komt men nadat men de wereldwijde resultaten van alle onderzoeken die gehouden zijn naar de gevolgen van electromagnetische straling heeft bestudeerd.

Van de ca. 20 onderzoeken die men bestudeerde claimden er 2 dat er wel degelijk een verband zou bestaan tussen gezondheidsklachten en de nabijheid van GSM en UMTS masten. De Raad trekt die resultaten echter in twijfel omdat die onderzoeken, een in Duitsland en een in Israel, onder twijfelachtige omstandigheden zouden zijn uitgevoerd.

De overige onderzoeken zeggen geen of geen eenduidig verband te kunnen aantonen en op basis daarvan te moeten concluderen dat er geen gezondheidsrisico's zijn. Ook niet voor wat betreft het ontstaan van (hersen)tumors.

Ongetwijfeld zal dit raport weer genoeg stof doen opwaaien, zowel bij de voor- als tegenstanders van GSM en UMTS masten en -netwerken en ik ga er in ieder geval niet van uit dat dit onderwerp nu klaar is. Zoveel (wereldwijde) invloed dicht ik onze gezondheidsraad niet toe.Gerelateerde links:
Kids als proefkonijn voor stralingsonderzoek
Nieuwe GSM antennes beter voor onze hersenen
Slachtoffers GSM straling kunnen naar de rechter
Eerste schadevergoeding voor GSM-straling
Straling van GSM niet (on)gezond
Online zendmast straling bekijken
Allergisch voor je GSM
UMTS-antennes slecht voor de gezondheid?
Waarschuwing voor kinderen op GSM's
Overheid wil duidelijkheid over UMTS straling
Vakbond tegen GSM masten
Hoeveel straling krijg ik 'binnen' ?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.