Accessoires
20 oktober 2005 - Ron Smeets

Gezichtsherkenning voor camphones

Eigenaars van camphones krijgen er binnenkort een manier bij om te zorgen dat hun smartphone na diefstal onbruikbaar wordt. Behalve PIN-code en vingerafdrukken kunnen camphones straks hun 'baas' ook identificeren aan de hand van zijn gezicht.

Bij het Japanse Oki Electric heeft men daarvoor een stukje software ontwikkeld dat dit mogelijk maakt.

Het bijzondere aan deze Face Sensing Engine is dat het dus al goed en snel werkt in combinatie met de relatief langzame processoren en gelimiteerde hoeveelheid beschikbaar memory die doorgaans in smartphones aanwezig zijn.

Naar eigen zeggen gebruikt de software maar 260Kb geheugenruimte en wordt een gezicht op een telefoon met een 100MHz processor binnen 280 miliseconden herkend.

De software maakt gebruik van enkele karakteristieke herkenningspunten zoals ogen, wenkbrauwen,(glim)lach, of het ontbreken daarvan en het maakt voor het herkenningsproces niet uit of je op dat moment gaapt, lacht of met je ogen knippert. FSE is 'slim' genoeg om daar doorheen te 'kijken'.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.