Nieuws
16 september 2005 - Ron Smeets

Geweldadig gebruik camphones

In een tijdsbestek van enkele uren zag ik drie verontrustende berichten over geweldadig gebruik van camphones. Een trieste trend in opmars of incidenten ?!

In Bolton, Engeland, werd de marteling van een 13-jarige jongen gefilmd terwijl hij door meerdere daders werd geblindoekt, vastgebonden aan een boom en vervolgens in brand gestoken. De jongen had klaarblijkelijk het 'territorium' van de groep betreden en moest daarvoor gestraft worden. Het geheel werd gefilmd om andere kinderen te 'waarschuwen'.

Een ander incident spreekt over het zogenaamde 'happy slapping' waarbij over het algemeen volslagen onbekende voorbijgangers worden gefilmd terwijl ze nietsvermoedend klappen krijgen.

Dit overkwam een 14 jarig Engels meisje afgelopen weekend toen ze met vrienden door Leamington Spa slenterde en een 20 jarige vrouw op haar afkwam en haar enkele rake klappen en een kostoot uitdeelde terwijl een andere groep kids het gebeuren met diverse camphones filmden.

In Manchester, tenslotte, is een 23-jarige man inmiddels tot 14 jaar cel veroordeeld voor de verkrachting van een 19 jarige vrouw ruim een half jaar geleden. Net als in bovenstaande gevallen filmde de dader de verkrachting met zijn camphone om de beelden vervolgens als 'bewijs' naar zijn vrienden te sturen. Uiteindelijk werden de beelden inderdaad als bewijs, maar dan wel tegen hem, gebruikt tijdens de rechtzaak. Wat de dader niet wist is dat er op de plaats delict surveillance camera's waren die hem weer filmden tijdens zijn misdaad. Toch nog gerechtigheid, dus!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.