Entertainment
01 november 2010 - Ron Smeets

Gevangene belt krant voor info over bellen in gevangenissen

Dit is weer een verhaal in de categorie 'Alleen in Amerika' ;-) Een gevangene belde eind vorige week, vanuit zijn cel met een verslaggever van de San Francisco Chronicle omdat hij op zoek was naar informatie over een nieuwe wetgeving die het mogelijk zou maken dat gevangenissen zogenaamde 'stoorzenders' gaan inzetten om mobiel bellen door gevangenen onmogelik te maken.

Het moge duidelijk zijn dat het hebben van een mobieltje in de meeste (Amerikaanse) gevangenissen verboden is.

De boef die met de krant belde wilde weten of de wet die het mogelijk maakt binnenkort goedgekeurd zou gaan worden. Hij had namelijk geruchten gehoord dat een dergelijke beslissing aanstaande was. De verslaggever kon hem echter geruststellen met de mededeling dat de wet al sinds maart 2009 op de plank ligt van de Amerikaanse 'Eerste Kamer' en dat daar voorlopig nog geen verandering in lijkt te komen.

Uit het gesprek met de gevangene kwamen wel nog enkele leuke weetjes naar boven. Zo blijken mobieltjes in de gevangenissen tussen de 800 en 1200 dollar op te leveren en gemiddeld heeft 5% van alle gevangenen er eentje. Op de vraag hoe vaak de boef zijn mobieltje gebruikte antwoordde hij: "De hele dag, zo vaak en zo lang als ik kan". Met wie hij dan belt? "Familie, vrienden en vrouwen. Ik ben geen bendelid, daar doe ik niet aan", aldus de modelgevangene ;-))

Hoe gevengenen aan de mobieltjes komen is de afgelopen jaren al meerdere keren aan de orde geweest hier. De toestellen worden, vaak op hele creatieve wijze, de huizen van bewaring in gesmokkeld en zijn vrijwel voor iedereen toegankelijk. Ook onze eigen seriemoordenaar (OK, hij is nog steeds 'verdacht'), Joran van der Sloot heeft er eentje. Om te voorkomen dat hun peperdure mobieltjes ontdekt worden zijn sommige gevangenen ook zeer creatief in het vinden van verstopplekken ;-))

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.