Nieuws
21 december 2015 - Ron Smeets

Getest: Mobiel bereik en gratis WiFi tijdens Serious Request in Heerlen KPN, Vodafone en T-Mobile preseteren prima, het gratis WiFi netwerk van Heerlen niet zo

Sinds vrijdagavond zitten drie 3FM DJ's in het Glazen Huis op het Pancratiusplein in Heerlen. Daags daarvoor publiceerde ik een artikel over de voorbereidingen die de drie grote mobiele providers en de gemeente Heerlen getroffen hadden om ervoor te zorgen dat de vele tienduizenden bezoekers volop, en zonder netwerkproblemen, kunnen blijven bellen, sms'jes en hun social media updates versturen. De afgelopen dagen ben ik enkele keren bij het Glazen Huis en de locaties daaromheen gaan testen hoe de mobiele netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile en het gratis WiFi netwerk van de gemeente Heerlen presteren als het druk is.

Eigenlijk kan ik kort zijn over mijn bevindingen. KPN, Vodafone en T-Mobile hebben de capaciteit van hun netwerken in en rond het centrum van de gemeente Heerlen prima voor elkaar. Tijdens de tests die ik op drie zeer drukke momenten uitvoerde bleef het bereik van alledrie de netwerken prima. Een heel enkele keer een kleine hapering bij het laden van een website was eigenlijk het enige waar ik 'last' van had. Ik moet wel zeggen dat uit diverse speedtests, uiteraard met verschillende toestellen, bleek dat het netwerk van KPN verreweg de hoogste snelheden behaalde met download snelheden die regelmatig de 100 Mbit/s overstegen. Ook op de momenten dat het Pancratiusplein letterlijk vol stond met duizenden bezoekers. De gemiddelde downloadsnelheid op het netwerk van T-Mobile lag zo tussen de 50 en 75 Mbit/s. Op de drukste momenten bleef Vodafone qua downloadsnelheid soms wel iets achter bij de twee anderen (schommelend tussen 12 en 85 Mbit/s, maar daar merkte je in de praktijk nauwelijks iets van.

Uiteraard zijn ook de upload snelheden van belang. Rondom het Glazen Huis worden immers duizenden foto's en video's gedeeld op de diverse sociale netwerken. Bij KPN lag die snelheid eigenlijk continu zo rond de 38 Mbit/s, zonder al te veel schommelingen. T-Mobile presteerde daar ook zeer goed met gemiddelde upload snelheden van 25 tot 30 Mbit/s. Vodafone was daar, net als bij de download tests, ook weer de nummer drie met gemiddelde upload snelheden die schommelden tussen de 12 en 23 Mbit/s.

Hieronder staan enkele screenshots van de verschillende SpeedTests; van links naar rechts zie je KPN, T-Mobile en Vodafone. Dit zijn niet alle uitgevoerde speedtest resultaten, maar deze screenshots geven wel een goed beeld van de status van de drie mobiele netwerken tijdens grote drukte op en rondom het Glazen Huis.

Slechter nieuws is er te melden over het gratis WiFi netwerk van de Gemeente. Dat bleek tijdens grote drukte op het Pancratiusplein en de lokaties daaromheen gewoon niet bereikbaar. Het netwerk was wel te 'zien' maar verbinding maken lukte niet of nauwelijks. Een beetje jammer natuurlijk, maar ook wel weer te begrijpen omdat op het grote scherm naast het Glazen Huis zo ongeveer elke drie minuten reclame gemaakt werd voor '-Free WiFi Heerlen-'. Nog los van iedereen die al wist van de gratis WiFi in het centrum van Heerlen, of het netwerk zelf al gevonden had natuurlijk.

Zelf heb ik de afgelopen dagen heel wat keren geprobeerd om mijn drie testtoestellen te verbinden met het Free WiFi Heerlen netwerk. Dat lukte slechts in 3 van de 28 gevallen. Helaas bleek op de momenten dat het wel lukte om het netwerk te selecteren en een IP adres te krijgen dat ik welliswaar verbinding had maar dat die zo wankel was dat die technisch toch niet werkte. Ik heb verschillende bezoekers gesproken en over het algemeen (in meer dan 95% van de gevallen) hadden die dezelfde ervaring. Slechts een enkeling kon af en toe met succes een Whatsapp'je of een foto verzenden. Kortom, de capaciteit van het gratis WiFi netwerk van de gemeente Heerlen was, en is, nog niet opgewassen tegen de drukte rondom het Glazen Huis.

Ik heb vanochtend met de gemeente Heerlen contact opgenomen. Op dit moment wordt uitgezocht of de klachten bij de betreffende technische afdeling van de gemeente al bekend zijn. ik hoop snel een reactie te krijgen op mijn vraag of er eventueel nog extra acties ondernomen worden om de bereikbaarheid, en capaciteit, van '-Free WiFi Heerlen-' te verbeteren. Als ik die reactie ontvangen heb zal ik die natuurlijk meteen hier ook vermelden.

UPDATE (11u30): Ik heb zojuist een reactie ontvangen van de gemeente Heerlen over het WiFi bereik. De klachten die ik hierboven beschrijf zijn daar nog niet bekend. Zowel op social media als rechtstreeks zijn bij de gemeente nog geen signalen afgegeven dat er problemen zouden zijn met de bereikbaarheid en capaciteit van het gratis WiFi netwerk. Mijn 'klacht' was de eerste. Sterker nog, volgens de woordvoerder hebben medewerkers van de gemeente Heerlen zelf dit weekend de WiFi rondom het Glazen Huis ook gebruikt en dat zou zonder problemen gefunctioneerd hebben.

Mmmh, een beetje vreemd dat ik er op twee drukke momenten dan niet in slaagde om met een van mijn drie toestellen een goed werkende WiFi verbinding te pakken te krijgen en dat diverse omstanders dezelfde problemen ervaarden. Uiteraard houden ze het bij de gemeente Heerlen allemaal wel in de gaten en mochten er meer klachten komen, dan zullen ze zeker actie ondernemen om de bereikbaarheid en de capaciteit te verbeteren. Op dit moment is daar volgens de gemeente Heerlen echter geen aanleiding voor, aldus de woordvoerder.

Ik zal de komende dagen nog enkele keren bij het Glazen Huis gaan testen of de WiFi dan wellicht ook bij mij functioneert. Stay tuned dus!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.