Nieuws
12 oktober 2012 - Chris Bannink

Gestolen telefoons: op afstand "vernietigen"

Binnenkort heeft het geen zin meer om een telefoon te stelen. 

Op verzoek van de politie gaan de drie grote operators in Nederland KPN, Vodafone en T-Mobile, vanaf volgend jaar gestolen telefoons op afstand onbruikbaar maken. Dat doen ze door het imei-nummer van de telefoon te blokkeren. Een techniek die nu al succesvol wordt toegepast in enkele andere landen zoals Belgie en het Verenigd Koninkrijk aldus de Ministeries van Veiligheid en Justitie en van Economische Zaken, Lanbouw en Innovatie. Vorig jaar werden er nog 7.900 mobieltjes gestolen, en dit jaar staat de teller al op 4.863 volgens het AD

De blokkering zorgt dat het imei-nummer van de telefoon wordt geweerd van de netwerken als de providers het imei-nummer op een 'blokkadelijst' zetten. Hierdoor is bellen met de telefoon onmogelijk geworden. Door de blokkering van het imei-nummer zal het het aantal telefoon diefstallen dalen, omdat ook een nieuwe simkaart gebruiken geen zin heeft. 

Het imei-nummer is op te vragen door *#06# in te toetsen. Doe dit nu. Na verlies of diefstal kom je er niet meer achter. 

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie stelt tegenover NU.nl dat er afspraken zijn gemaakt met Vodafone, T-Mobile en KPN, maar dat alleen nog niet precies duidelijk is wanneer de maatregel ingaat.

Het schijnt overigens wel mogelijk zijn het imei-nummer aan te passen, waardoor deze maatregel minder effect zou kunnen hebben. Google maar eens op "unlock imei number".

Over de auteur: Chris Bannink