Geruchten
05 januari 2012 - Ron Smeets

Gerucht: Microsoft wil Nokia's smartphone divisie overnemen?

Microsoft en Nokia zijn al bijna een jaar 'hele goede vrienden'. Vlak voor het MWC van 2011 werd hun 'smartphone huwelijk' aangekondigd en de eerste vruchten daarvan liggen inmiddels al in de winkels; de Nokia Lumia 800 en de Lumia 710.

Volgens de beruchte Russissche Nokia insider Eldar Murtazin zouden beide partijen in Las Vegas gaan praten over de verkoop van Nokia's smartphone divisie aan Microsoft. Een bijzonder gerucht waar geen van beide partijen nog commentaar op (willen) geven.

Volgens Murtazin, die zijn uitspraken via diverse Tweets de wereld in stuurde, is het plan van Microsoft om Nokia's smartphone divisie ergens in de loop van dit jaar (2012) helemaal over te nemen. Daarna zou Nokia CEO Stephen Elop terug keren naar Microsoft, gevolgd door de benoeming van Risto Siilasmaa als voorzitter van de raad van bestuur van Nokia. Hij zal vervolgens op zoek gaan naar een opvolger voor Elop bij Nokia. Via Twitter heeft Murtazin de afgelopen uren nog enkele 'vervolgtweets' over deze geruchten wereldkundig gemaakt. Daarin zegt hij onder andere dat het doorgaan van de overname vooral zal afhangen van Microsoft.

Tsa, wat moet je van dit soort geruchten denken? Niet veel nog volgens mij. Het klinkt erg onwaarschijnlijk dat Nokia haar smartphone divisie, na al het werk dat de afgelopen 11 maanden verzet is, nu alsnog gaat verkopen om zich vervolgens (alleen) nog te richten op haar 'Next Billion' project; het ontwikkelen en verkopen van goedkope smart- en feature phones voor, met name, de ontwikkelende mobiele markten. Wat denken jullie? Een onzin gerucht of zou het toch zomaar kunnen gebeuren dat Nokia's smartphone divisie overgenomen wordt door Microsoft?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.