Toestellen
18 november 2014 - Ron Smeets

General Mobile brengt de eerste échte octa core smartphone naar Nederland Acht keer 2.0GHz en ook nog betaalbaar ook

Telefoon fabrikanten die zich op de zogenaamde onderkant van de markt richten, met goedkope toestellen, zijn er al heel lang. Het afgelopen anderhalf jaar duiken dit soort merken echter steeds vaker ook op in het smartphone segment. Ook niet helemaal nieuw, maar je ziet wel een duidelijke ontwikkeling van toestellen met steeds betere specs voor een steeds kleinere prijs. De OnePlus One is wellicht het meest bekende voorbeeld die ook heel veel aandacht kreeg en krijgt, maar lang niet meer de enige. Alcatel OneTouch heeft met de Hero en Idol twee toestellen die in hetzelfde segment opereren en onlangs zagen we het nieuwe merk Honor zich daar ook bijvoegen met de Honor 6. Allemaal smartphones met prima specs en prijskaartjes die zo tussen de 200 en 400 euro liggen.

Deze week duikt, voor sommigen wellicht al een oude bekende, General Mobile op met een primeur voor de Nederlandse markt. De Discovery II is namelijk de eerste échte octa core smartphone, aldus de fabrikant. Wat daarmee bedoeld wordt is het feit dat dit toestel voorzien is van een processor waarvan alle acht rekenkernen op dezelfde hoge snelheid geklokt zijn; 2.0 GHz in dit geval. Doorgaans worden octa core processoren samengesteld uit rekenkernen met verschillende kloksnelheden (4 x 1.3 en 4 x 1.7 bijvoorbeeld). De voornaamste reden hiervoor is energiebesparing en het feit dat lang niet altijd de hoge kloksnelheid nodig is in het dagelijks gebruik van smartphones. Enfin, General Mobile mag deze primeur dus op haar conto schrijven en de fabrikant zegt ook dat haar processor 50% energiezuiniger is dan vergelijkbare concurrenten.

Leuk, maar wat veel smartphone kopers waarschijnlijk nog interessanter vinden is het prijskaartje van een nieuw toestel. De Discovery II kost net geen 250 Euro. Nou ja, op één cent na. Voor dat geld krijg je dan dus een 2 Ghz octa core smartphone met 2GB RAM, een 5 inch Full HD (1920 x 1080) IPS scherm, 13 megapixel camera aan de achterzijde met autofocus, flitser en de mogelijkheid om in Full HD te filmen, een 5 megapixel selfie cam die ook in Full HD kan filmen, 16GB geheugen en dual SIM optie. Verder is de Discovery II uitgerust met Android 4.4 KitKat en een 2500 mAh accu. Helaas heeft hij geen 4G support. De randen rondom het scherm, aan de zijkanten, zijn slechts 1mm 'dik' en het toestel is met zijn afmetingen van 140.4 x 69.1 x 7.9mm ook redelijk compact te noemen. Enfin, dat klinkt niet verkeerd allemaal, maar hoe de Discovery II in de praktijk presteert is natuurlijk iets waar ik pas een uitspraak over kan doen als ik hem geprobeerd heb.

Behalve de 'gewone' Discovery II introduceert General Mobile deze week ook een Mini versie. Deze is met een 4.5 inch HD (1280 x 720) scherm niet alleen kleiner maar heeft ook beduidend 'mindere' specs. De Discovery Ii Mini moet het onder anderen doen met een 1.3 GHz quad core processor met 1GB RAM, 8GB geheugen, 8 megapixel camera aan de achterzijde en 2 megapixel selfie cam. In ruil daarvoor is de Mini versie nog eens 100 Euro goedkoper dan zijn letterlijk grotere broer.

Zowel de Discovery II als de Discovery II Mini liggen vanaf deze week in de Nederlandse winkels. Waar? Dat wordt waarschijnlijk nog even zoeken want de fabrikant zegt daar verder nog weinig over en ik neem toch niet aan dat alle telecom shops en -providers deze betaalbare smartphones direct massaal hebben ingekocht. Ik kon ze na een korte online zoektocht in ieder geval nog niet vinden. De distributeur verkoopt ze niet particulier, maar mocht je een winkeltje hebben en de toestellen in het assortiment willen opnemen, dan kun je daar terecht ;))

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.