Nieuws
23 februari 2015 - Ron Smeets

Gemalto: Eerste onderzoek wijst uit dat onze simkaarten veilig zijn Fabrikant geeft woensdag meer details tijdens een persconferentie

Eind vorige week was simkaart fabrikant Gemalto ineens wereldnieuws. Uit 'Snowden' documenten zou blijken dat de Amerikaanse en Britse geheime diensten al sinds 2010 toegang hadden tot de informatie van gesprekken en dataverkeer op simkaarten van Gemalto. De diensten hebben destijds de servers van de fabrikant gehackt en sindsdien miljarden simkaarten van onzichtbare 'afluister software' voorzien. Als die informatie inderdaad klopt dan is dat een ramp voor vele miljarden mobiele telefoongebruikers die zonder dat ze dat in de gaten hebben afgeluisterd kunnen worden, maar ook voor Gemalto als leverancier van simkaarten. Het bedrijf levert overigens ook chips voor onder anderen bankpassen, credit cards en paspoorten).

Het zal de fabrikant er alles aan gelegen zijn om snel aan te kunnen tonen dat de geschetste problemen onder controle zijn of, beter nog, dat de gegevens van de Snowden documenten niet blijken te kloppen.

Aanstaande woensdag houdt Gemalto een persconferentie over de eerste resultaten van het onderzoek dat de fabrikant gestart is naar de hack en de beveiliging van haar producten. Vandaag nam men alvast een voorschot op de informatie die woensdag gepresenteerd zal worden. Gemalto zegt dat uit de eerste onderzoeken nu al blijkt dat de simkaarten, en andere producten, van het bedrijf veilig zijn. Details worden tijdens de persconferentie gegeven.

Tsja, wat moet je hier nu van denken. De geheime diensten zullen nooit open kaart gaan spelen in deze zaak. Als de hack inderdaad plaatsgevongen heeft, met alle gevolgen die eind vorige week aan het licht kwamen, dan zullen de NSA en Britten dat natuurlijk openlijk toegeven. En wanneer Gemalto straks definitief beweert dat hun producten al die jaren gewoon veilig, en dus niet gemakkelijk af te luisteren, waren dan zal de waarheid, zoals zo vaak in dit soort zaken, wel nooit helemaal boven water komen. Tenzij iemand ineens op de proppen komt met de transcripten, of opnames, van heel veel afgeluisterde mobiele telefoongesprekken.

Statement van Gemalto:
Gemalto is devoting the necessary resources to investigate and understand the scope of such sophisticated techniques. Initial conclusions already indicate that Gemalto SIM products (as well as banking cards, passports and other products and platforms) are secure and the Company doesn't expect to endure a significant financial prejudice.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.