Nieuws
20 augustus 2006 - Ron Smeets

Geld voor je mobiele telefoonrekening lenen per SMS

Lenen wordt steeds makkelijker. In Nederland hebben we Postkrediet, Lenen.nl en Leen van Frisia die het doen voorkomen alsof het lenen van geld voor een vakantie, PC of zelfs kleding de normaalste zaak van de wereld geworden is.

In Scandinavie is een zorgwekkende trend gesignaleerd. Honderden mobiele bellers lenen daar per SMS geld voor het betalen van hun mobiele telefoonrekening. Klinkt handig en simpel, maar wat men zich vaak niet realiseerd is dat de geldschieters rentepercentages berekenen die kunnen oplopen tot 1000% op jaarbasis.

Inmiddels zijn er in Finland, Noorwegen, Zweden, maar ook al in Tsjechie, tientallen bedrijven die mobiele beller per SMS kortlopende leningen aanbieden voor het betalen van hun telefoonrekening. Voor een lening van 100 Euro met een looptijd van twee weken betaal je bij bepaalde geldschieters 120 Euro, ofwel 1000% rente (op jaarbasis). Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat deze praktijken ook in Nederland en omstreken gesignaleerd zullen worden.

De meeste klanten van deze mobiele geldschieters zijn twintigers, zo blijkt uit een Fins onderzoek.Gerelateerde links:
Een betalingsachterstand van 1.7 miljard
Telefoonrekening van bijna 175.000.000.000.000 Euro
Je mobiele telefoonrekening betalen met advertenties
Hoge mobiele telefoonrekening leidt tot zelfmoord
Ruim 3mljn mobiele wanbetalers in Zuid Korea
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.