Nieuws
03 juni 2009 - Chris Bannink

Geld overmaken met je iPhone via CashMS

Na een etentje met vrienden de rekening delen? Lekker Hollands (going Dutch), maar niet altijd handig om bijvoorbeeld 43,50 cash af te rekenen onder vrienden. Nu kan dat met je iPhone door CashMS, de nieuwe iPhone app van de Rabobank, waarmee je ook naar mensen die geen rekening bij de Rabobank hebben gewoon geld kunt overmaken via je iPhone. Handig? Jazeker. Je hoeft alleen maar het 06 nummer van de ontvanger in te toetsen plus het bedrag. De ontvanger kan het bedrag van maximaal 150 euro daarna zelf overmaken naar een ander of het op zijn rekening laten storten.

Eigenlijk is het niet veel anders dan het vorig jaar geïntroduceerde Rabo SMS betalen waar ik hier een uitgebreide gebruikerstest over schreef. Rabo SMS betalen is afgelopen januari overigens uitgeroepen tot product van het jaar 2009 in de categorie Diensten. Nu dus ook beschikbaar als iPhone app.

Half jaar vertraging

Volgens de Rabobank heeft het een halfjaar geduurd voordat de app beschikbaar kwam in de Apple iStore. We citeren iPhone club: Dat de goedkeuring zo lang op zich heeft laten wachten, heeft te maken met het goedkeuringsproces bij Apple, vertelde productmanager e-Commerce Gertjan Rösken van de Rabobank.

“Apple neemt gewoon de tijd voor financiële applicaties. De afdeling die de applicaties goedkeurt heeft geen bevoegdheid om financiële applicaties goed te keuren. Dit soort applicaties moeten langs het senior management van Apple, voordat een applicatie live mag.” Daardoor heeft het zo’n halfjaar geduurd, een periode waarin Apple niets van zich liet horen waardoor de Rabobank eigenlijk de moed al had opgegeven dat CashMS ooit nog zou worden goedgekeurd. Gertjan denkt dat het lange goedkeuringstraject te maken heeft met het feit, dat het om een Nederlandse applicatie gaat. “Een Amerikaanse applicatie met dezelfde functionaliteit werd veel sneller goedgekeurd. Wij hebben verschillende keren een testkit moeten opsturen en ook Nederlandse simkaarten, zodat Apple de applicatie goed kon testen.” Einde citaat.

Hoe het werkt

In feite werkt het net als Rabo SMS betalen. Ik citeer mijzelf uit de eerdere gebruikerstest van juni 2008: Het unieke en mooie van deze dienst is dat het niet gekoppeld is aan Rabobank klanten of aan een enkele operator. Zelfs mensen die zich nog niet hebben aangemeld op Rabosmsbetalen.nl kunnen het sms-je ontvangen, en het geld incasseren nadat ze zich alsnog hebben aangemeld. Incasseren kan namelijk makkelijk door de tekst stort naar 6689 te sms-en plus het gewenste bedrag. Ook als je 12 maanden geen transacties hebt gedaan met sms betalen krijg je het tegoed automatisch teruggestort op je bankrekening. Ook hier dus weer sprake van goede service waarvoor geen actie vereist is. Met name drempelverlagend voor die mensen die enige schroom kennen om nieuwe betaalmethoden te gaan gebruiken. Mogelijke argumenten om het niet te gebruiken worden bij voorbaat getackeld. Kortom, naar iedereen geld overmaken via je mobiel, ook wel peer to peer (p2p) betalingen genoemd, is nu mogelijk!

Benieuwd of het aanslaat. Inmiddels werkt Rabobank ook aan een andere app: die van My order.

Met dank aan iPhone club voor het gebruikte citaat. Hier kun je de app gratis downloaden.

Over de auteur: Chris Bannink