Nieuws
19 oktober 2016 - Ron Smeets

Geheugen 32GB iPhone in theorie 8 keer langzamer dan de 256GB versie De praktijk laat een iets ander beeld zien, maar de 32GB versie is zeker trager

Dat Apple de onderdelen van haar iPhones bij verschillende leveranciers inkoopt is niet nieuw. Dat er grote verschillen zitten in de prestaties van, in dit geval, de verschillende geheugenmodules is wel verrassend. Zo blijkt uit een test waarbij de snelheid van het geheugen van de 32GB en 256GB iPhone 7 onder de loep genomen zijn.

Unbox Therapy liet op beide iPhone 7 modellen de schrijfsnelheid van het geheugen testen door middel van de PerformanceTest Mobile app. En wat bleek; de 32GB iPhone haalde een schrijfsnelheid van 42MB per seconden terwijl de 256GB iPhone met 341MB per seconde maar liefst acht keer sneller was.

Uit die test zou je dus kunnen concluderen dat het geheugen van de 32GB iPhone geheugenmodule acht keer trager is dan die van de 256GB versie. Omdat dergelijke benchmark- en test apps niet altijd overeenkomen met de bevindingen in de praktijk werd middels een USB kabel ook nog een 4.2GB videobestand naar beide toestellen gekopieerd. Dat gaf een iets andere uitslag. Bij de 256GB iPhone duurde het iets meer dan twee en een halve minuut voordat het bestand op het toestel stond. De 32GB iPhone had er 3 minuten en 40 seconden voor nodig. Bepaald geen factor acht langzamer dus. In onderstaande video kun je de test bekijken.

Dat een 256GB geheugenmodule sneller is dan een kleinere variant is overigens ook niet helemaal vreemd. Het is namelijk bekend dat SSD modules met een grotere capaciteit een hogere lees- en schrijfsnelheid bieden.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.