Nieuws
24 november 2017 - Ron Smeets

Geen vroege 1 april grap: Er komt weer een Windows Mobile toestel In Engeland zeggen ze nog geen Wexit tegen Microsoft’s smartphone OS

Velen van ons, en niet in de laatste plaats Microsoft zelf, hadden Windows 10 for Mobiles al afgeschreven. In Engeland willen ze echter na de Brexit nog niets weten over een Wexit. Wileyfox, de Britse smartphone fabrikant, introduceert rond Sinterklaas de Wileyfox Pro met Windows 10 Mobile. De wonderen zijn de wereld dus blijkbaar nog niet uit.

Betaalbare Windows smartphone
Wileyfox positioneert haar smartphones altijd in het instap- en midden segment. Tot die categorie hoort de Wileyfox Pro ook. Hij heeft onder andere een 5 inch HD scherm, de Snapdragon 210 processor (1.1GHz quad core) met 2GB RAM, support voor 4G netwerken en een 8 megapixel camera. Een 2100 mAh accu, 16GB intern geheugen (uit te breiden met een microSD kaart) en een 2 megapixel selfie camera maken het toestel zo compleet als dat voor 229 euro kan. Dat is namelijk het prijskaartje dat aan de Wileyfox Pro hangt.

Waarom Windows?
Dat is eigenlijk de grootste vraag. Microsoft heeft namelijk al laten weten dat de smartphone versie van Windows 10 geen nieuwe ontwikkelingen meer worden toegedicht. Updates, zoals security-patches, worden wel nog enkele jaren naar Windows Phone toestellen gepushed. Geen OS updates klinkt niet als een heel erg groot probleem voor een smartphone die je doorgaans elke twee jaar vervangt. Echter, je moet er ook rekening mee houden dat App ontwikkelaars geen tijd en geld meer steken in het bouwen, aanpassen en maken van bestaande en nieuwe apps. Zou je dus overstappen van, bijvoorbeeld, Android naar deze Windows smartphone en je mist een of meerdere apps? Dan komen die ook niet meer. Sterker nog, er zijn al apps die sinds de aankondiging van Microsoft dat Windows Mobile niet meer doorontwikkeld wordt uit de Windows Store gehaald zijn en ook niet meer werken. Denk bijvoorbeeld aan de mobiel bankieren apps.

Koop hem maar niet!
Ik zeg het niet vaak, maar de aanschaf van een Wileyfox Pro is bepaald geen aanrader. Ik zou hem dus zeker niet kopen, of bestellen want hij kan pas over een week of drie geleverd worden. Met alles wat er rondom de verdwijning van Windows 10 Mobile nu speelt is die 229 euro hoogstwaarschijnlijk weggegooid geld. Ik heb het sterke vermoeden dat Wileyfox dit toestel op de planken had liggen en nu nog even snel van de voorraad af wil. Mogelijk omdat ze tot de conclusie zijn gekomen dat de hardware niet goed genoeg is voor een ‘ombouw’ naar Android (One). Dat is pure speculatie van mijn kant, maar het zou me niets verbazen als er een kern van waarheid in zit.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.