Nieuws
04 juli 2011 - Ron Smeets

Geen (voice) roaming kosten meer binnen de EU vanaf 2015?

Met ingang van 1 juli j.l. zijn de roaming kosten voor mobiel bellen binnen de EU verder verlaagd. Als het aan de Europese Commissie ligt dan verdwijnen de roaming kosten op mobiele telefoongesprekken binnen de EU met ingang van 2015 helemaal.

Vanaf dat moment zou je dan dus in het buitenland (binnen de landen van de EU) dezelfde tarieven voor uitgaande en binnenkomende gesprekken betalen als in he 'thuisland'.

Letwel, een defintief besluit hieromtrent is nog niet genomen. De Commissie, onder leiding van Neelie Kroes, heeft alleen uitgesproken dat men hierna gaat streven. Voordat het zover is zal er eerst nog een voorstel gemaakt moeten worden om de roaming kosten op mobiele telefoongesprekken binnen de EU verder te verlagen tussen juli 2012 (als de huidige regulering afloopt) en 2015.

Als zo'n voorstel er komt dan zullen de diverse operatoren nog wel wat gaan tegenstribbelen. In het verleden zijn sommige providers hiervoor naar de rechter gestapt, maar tot op de dag van vandaag zonder resultaat.

UPDATE (21u55): Persbureau AFP heeft, naar eigen zeggen, een concept voorstel voor de nieuwe EU regulering betreffende de voice roaming tarieven voor de komende jaren in handen gekregen. In dat ontwerp staan onder andere de voorgestelde maximum tarieven voor uitgaande gesprekken, binnen de landen van de EU, voor de periode tussen 2012 en 2014. In het voorstel wordt volgens AFP gesproken over een verdere verlaging van de roaming kosten voor uitgaande gesprekken in het buitenland naar 38 ct/min op 1 juli 2012, 33 ct/min op 1 juli 2013 en 28 ct/min op 1 juli 2014 (alle bedragen incl. BTW). Sinds 1 juli j.l. is het maximale roaming tarief voor inkomende gesprekken binnen de EU vastgesteld op 42ct per minuut. Over de kosten voor inkomende gesprekken wordt in het bericht van AFP niets vermeld. De kosten voor SMS'jes vanuit het buitenland (binnen de EU) gaan in het nieuwe voorstel alleen volgend jaar (1 juli 2012) nog verder omlaag, naar 12 ct per SMS (incl. BTW). Dat is nu nog 13 ct.

Maar het meest opvallende 'nieuwtje' is het feit dat de EU commissie onder leiding van Neelie Kroes ook van plan is om een maximaal tarief voor Data Roaming in te stellen. Tot nu toe gold er alleen een maximum tarief voor het bedrag dat de operators onderling aan elkaar in rekening mochten brengen. Het tarief dat aan de consumenten doorberekend werd is nog niet aan een maximum verbonden. In de nieuwe voorstellen wordt gesproken over een maximaal tarief van €1,07 per MB vanaf 1 juli 2012, 83 ct / MB vanaf 1 juli 2013 en uiteindelijk 60ct per MB vanaf 1 juli 2014. Op dit moment variëren de kosten voor mobiele data binnen de EU nogal. De meeste providers berekenen momenteel tussen de 2 en 3 Euro per MB, maar dat is zonder rekening te houden met de diverse voordeel bundels en/of (internationale) data abonnementen en -aanbiedingen.

Tot slot zou in de nieuwe concept regelgeving ook een paragraaf staan waarin de mogelijkheid besproken wordt dat klanten binnen de EU, naast hun eigen abonnement, de vrijheid moeten krijgen om een separaat abonnement te kunnen afsluiten voor roaming diensten. Dat abonnement moet bij elke willekeurige provider afgesloten kunnen worden (binnen de EU, natuurlijk). Daarnaast moet de consument op een dergelijk abonnement bereikbaar blijven met zijn of haar eigen nummer. In de praktijk zou dit dus kunnen betekenen dat iemand die in Nederland woont maar in een ander EU land werkt in het betreffende land een tweede abonnement kan afsluiten met hetzelfde (Nederlandse) mobiele nummer. Dat zal technisch zeker mogelijk zijn, maar ik kan mij goed voorstellen dat een dergelijk voorstel tot het nodige, juridische, getouwtrek zal leiden tussen de diverse telco's en de Europese Commissie.