Nieuws
10 augustus 2011 - Ron Smeets

Geen Symbian en S40 Nokia's meer voor de Amerikaanse markt

Wereldwijd hoort Nokia nog steeds bij de top 3 van best verkopende Smartphone fabrikanten. In Amerika is het de Finnen in 12 jaar tijd echter nooit gelukt om een rol van betekenis te gaan spelen, ook niet in het pre-smartphone tijdperk. Het marktaandeel van Nokia is daar nooit boven de 10% uitgestegen en zelfs dat is al jaren geleden. Momenteel schommelt het aantal Nokia's in de VS tussen de 1 en 3%.

Het besluit dat door Chris Weber (foto), de president van Nokia US, gisteren wereldkundig gemaakt werd om helemaal te gaan stoppen met de verkoop van Symbian en S40 toestellen in de VS op het moment dat de eerste Windows Phone Nokia in de winkels verschijnt komt dan ook niet echt als een verrassing.

Weber deed zijn uitspraken in een gesprek met All Things D: "When we launch Windows Phones we will essentially be out of the Symbian business, the S40 business, etc.". Zoals gezegd, geen echt schokkend nieuws. Als Nokia ooit de kans heeft om succesvol te worden in de VS, dan zal dat toch vooral in combinatie met Windows Phone moeten zijn.

De tijd (vanaf eind dit jaar) zal moeten leren of de Finnen er überhaupt in gaan slagen om weer een groter stuk van de smartphone taart te veroveren, samen met Microsoft en Windows Phone. Chris Weber stelt het als volgt: "The reality is if we are not successful with Windows Phone, it doesn't matter what we do." Tsja, dat lijkt een waarheid als een koe en ik denk dat deze laatste uitspraak niet alleen voor de VS gaat gelden, toch?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.