Social Media
23 november 2015 - Ron Smeets

Geen Snapchat meer voor Android gebruikers met een 'geroot' toestel Beveiligingsupdate moet het ongezien opslaan en verspreiden van Snaps verder terugdringen

Snapchat is ook na de eerste hype nog altijd zeer populair. Wereldwijd telt de foto- en video sharing dienst meer dan 100 miljoen gebruikers. Voor een deel van de Android Snapchatters is de 'fun' met de komst van de volgende beveiligingsupdate echter voorbij. Snapchat laat de app nu namelijk controleren of de Android smartphone van de gebruiker geroot is (voorzien van aangepaste, niet officiële, systeemsoftware). Zo ja? dan schakelt de app zichzelf uit en kun je dus niet meer 'Snapchatten'.

Volgens Snapchat een noodzakelijke controle om te voorkomen dat de beveiliging van de dienst omzeild wordt en data (video's en foto's) ongemerkt opgeslagen wordt. Met Snapchat kunnen gedeelde foto's en video's door de ontvanger(s) maar korte tijd bekeken, en niet opgeslagen, worden. Daardoor is Snapchat ook populair onder gebruikers die af en toe wat pikantere afbeeldingen of video's naar een vriend of vriendin willen sturen. Letwel, het maken van een screenshot kan altijd, maar daar krijgt de afzender van de Snap dan wel een melding van. Bovendien meldt Snapchat dat ook regelmatig op diverse plekken in de app en tijdens het 'snappen' (zie screenshots hieronder). Speciale apps, waarvoor zogenaamde root toegang nodig is, kunnen de opslagbeveiliging omzeilen. Daar wil Snapchat nu een stokje voor steken zodat de privacy van gebruikers optimaal gewaarborgd kan blijven.

Dat klinkt heel erg nobel, en het is misschien ook wel goed, maar de anti-root beveiliging van Snapchat treft natuurlijk ook duizenden, zoniet nog veel meer, gebruikers die een Android toestel met root-toegang gebruiken om een heel andere reden dan Snaps te kopieren en/of verspreiden.

Het is overigens niet de eerste keer dat Snapchat actie onderneemt tegen het oneigenlijk gebruik van de app. Voor de zomer werd begonnen met het weigeren van gebruikers die zogenaamde third party apps gebruikten waarmee Snaps ongezien opgeslagen konden worden.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.