Nieuws
20 juni 2012 - Ron Smeets

Geen serieuze koper voor E-PLus, KPN houdt Duitse dochter

Begin vorige maand liet KPN weten dat het haar Duitse dochter E-Plus in de etalage gezet had. Op die manier hoopte KPN de (brood)nodige fincanciële middelen binnen te halen om de omzet- en winstdalingen van de afgelopen maanden, deels, te compenseren en 'terloops' ook de (beurs)waarde van het bedrijf te verhogen. Dat laatste vooral vanwege het, in de ogen van KPN, veel te lage bod van 8 euro per aandeel door América Móvil.

Vanavond maakte KPN bekend dat de overnamegesprekken met kandidaat kopers voor E-Plus op niets uitgelopen zijn. Er was wel interesse voor de Duitse dochter van KPN, maar door de 'huidige moeilijke omstandigheden op de kapitaalmarkten', is een verkoop van E-Plus dus niet rond gekomen.

Of KPN te veel vraagt voor E-Plus, of dat de geinteresseerde koper het geld niet heeft (of kan krijgen), daar wordt natuurlijk niets over gezegd. Uit het persbericht van KPN:

Op 1 juni 2012 kondigde KPN aan, dat het concern alle strategische opties voor E-Plus zou gaan onderzoeken om waarde versleuteld in zijn Duitse bedrijfsonderdeel vrij te maken.

Als onderdeel van dit onderzoek heeft de Raad van Bestuur meerdere opties met verschillende partijen onderzocht om superieure waarde vrij te maken. Eén van deze opties in het bijzonder werd diepgaand geanalyseerd, waardoor KPN aanvullende inzichten heeft gekregen in de significante synergiën, die potentieel gerealiseerd kunnen worden door consolidatie in de Duitse markt. Echter, de huidige moeilijke omstandigheden op de kapitaalmarkten hebben ervoor gezorgd dat er op dit moment geen overeenstemming bereikt kon worden. De gesprekken zijn gestopt.

KPN is vandaag meer dan ooit van mening dat er significante waarde is versleuteld in de Duitse markt, en is overtuigd dat ook andere partijen deze zienswijze delen. KPN herhaalt zijn standpunt, dat het partiële bod van América Móvil het bedrijf significant onderwaardeert en geen passende premie biedt op alle uitstaande gewone aandelen voor het verkrijgen van significante invloed. KPN blijft aandeelhouders adviseren niet in te gaan op het bod en zal morgen, donderdag 21 juni 2012, zijn position statement ten opzichte van het ongevraagde partiële bod van América Móvil publiceren.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.