Nieuws
01 juni 2015 - Ron Smeets

Geen paniek; NL-Alert stuurt vanmiddag weer een controlebericht Is jouw toestel al goed ingesteld voor het ontvangen van noodberichten?

Vandaag, 1 juni, wordt rond 12 uur weer een controlebericht van NL-Alert verzonden. Net als het testen van de sirenes betekent dat niet dat er echt iets aan de hand is. Je hoeft dus niet in paniek te raken, dat is overigens nooit een goed idee, en ook geen ramen of deuren te sluiten ;) Het is wel een goed moment om van tevoren nog even te checken of jouw toestel goed ingesteld staat voor de ontvangst van deze waarschuwingsberichten.

De meeste moderne Windows Phone en Android smartphones, die voorzien zijn van een recente versie van het besturingssysteem, staan standaard al goed ingesteld voor de ontvangst van NL-Alert berichten. Heb je Windows Phone 8.1 of een Android toestel van 2012 of later van een van de grote merken (Samsung, Sony, HTC, LG of Huawei) , dan hoef je niets te doen. Bij Android toestellen die een zogenaamde pure versie van het Google OS hebben (de Nexus toestellen en de Motorola's vanaf 2014) is de kans aanwezig dat je de instelling ook handmatig moet doen. Ga naar 'Instellingen' en klik onder het lijstje 'Draadloos en Netwerken' op 'Meer'. In het volgende menu zie je dan, onderaan, de optie 'Nooduitzendingen' of 'Noodmeldingen' staan (afhankelijk van het toestelmerk / Android versie). Die moet je selecteren om vervolgens de ontvangst van 'Extreme dreigingen' aan te kunnen zetten.

Heb je een iPhone, dan moet je de instelling altijd handmatig doen. Bij iOS 8 ga je naar 'Instellingen' -> 'Berichtgeving' en zet onderaan de optie 'Noodmeldingen' aan. Heb je een iOS 7 toestel dan is het te volgen pad 'Instellingen' -> 'Berichtencentrum' -> Noodmeldingen.

Wie nog een oud toestel heeft, of geen smartphone, moet de instelling voor het ontvangen van noodberichten ook handmatig uitvoeren. Daarvoor heeft NL-Alert op haar site de 'instelhulp' gemaakt. Daar kies je het toestelmerk en de versie van het besturingssysteem. Vervolgens krijg je een stapsgewijze instructie voor het instellen van NL-Alert. In de meeste gevallen moet je op zoek naar de instellingen voor Cell Broadcast of Infodienst. Check daarvoor de Instelhulp van NL-Alert. Die kun je natuurlijk ook gebruiken voor de toestellen en besturingssystemen die ik hierboven al beschreven heb.

Helaas zijn er ook toestellen die niet geschikt zijn voor de ontvangst van noodberichten. Alle smartphones met Windows Phone 7 en iPhones die ouder zijn dan de 4S bijvoorbeeld.

In het persbericht over de nieuwe test meldt NL-Alert ook nog dat KPN al gestart is met de uitrol van het berichtensysteem op 4G en dat alle providers uiterlijk 1 december NL-Alert via 4G mogelijk moeten maken. Momenteel worden de berichten verstuurd via de 2G en 3G netwerken. Dat blijft overigens ook na 1 december het geval.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.