Nieuws
19 september 2008 - Ron Smeets

Geen mobieltjes meer voor machinisten

In Californië mogen machinisten van treinen voorlopig geen mobiele telefoon meer gebruiken tijdens hun werk.

Deze maatregel is een direct gevolg van het feit dat uit onderzoek is komen vast te staan dat de machinist van de trein die op 12 september, na het negeren van diverse rode lichten, frontaal op een tegemoet komende goederentrein botste, kort voor het ongeluk aan het SMS-en was.

Twee bevriende tieners van de machinist claimen dat zij een minuut voor het fatale ongeval nog een SMSje van de machinist ontvingen. Of hij inderdaad zo kort voor het ongeluk nog aan het SMS-en was wordt nog onderzocht maar vast staat dus wel dat hij tijdens de rit in de minuten voor de crash zijn mobieltje nog gebruikt heeft.

Bij het tragische ongeval vonden 25 reizigers, onder wie de machinist, de dood en raakten 135 personen gewond.

Overigens is het waarschijnlijk niet de eerste keer dat bestuurders van openbare vervoersmiddelen in Calfornië door het gebruik van hun mobieltje tijdens het werk een ongeluk veroorzaakten. Momenteel worden nog twee gevallen onderzocht; een ongeluk tussen twee trams in San Francisco en een dodelijk ongeval waarbij een spoorwegwerker geschept werd door een zogenaamde light-rail trein.

Foto: The New York TimesGerelateerde links:
SMS-ende tiener overleeft botsing met trein
46% van 16 en 17 jarige bestuurders SMSen in de auto
Tiener SMS't tijdens het rijden: 5 doden
SMSende dove Miss Texas door trein geschept
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.