Nieuws
14 januari 2009 - Ron Smeets

Geen mobiele telefoons meer voor jonge kinderen?

De Franse regering denkt er serieus over na om het adverteren en verkopen van mobiele telefoons aan kinderen van 12 jaar en jonger aan banden te leggen en in sommige gevallen zelfs te verbieden.

De Franse minister van milieu, Jean-Louis Borloo, wil een aantal maatregelen invoeren om de mogelijk schadelijke gevolgen van het gebruik van mobieltjes door jonge kinderen zoveel mogelijk te voorkomen. Dit onder andere naar aanleiding van de aanbevelingen van een Finse adviesraad om het gebruik van mobiele telefoons door kinderen zoveel mogelijk te beperken.

De Franse minister wil onder andere een verbod op het verkopen van speciale 'kinder mobieltjes' aan kids van 6 jaar en jonger, een verbod op advertenties voor mobieltjes gericht op kinderen onder de 12 en een wet die telefoonwinkels en providers ertoe verplicht een (draadloze) headset bij elke mobiele telefoon te leveren.

Daarnaast komen er ook speciale campagnes om ouders ertoe te bewegen hun jonge kinderen nog niet van een mobieltje te voorzien.

Het is zeker niet de eerste keer dat het gebruik van mobieltjes door (jonge) kinderen onder vuur komt te liggen. De Engelse regering denkt ook serieus na over vergelijkbare maatregelen en in België is deze discussie een tijdje geleden al eens gevoerd. Het zal mij benieuwen wanneer onze overheid dit oppikt. Wat vinden jullie hiervan?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.