Nieuws
04 maart 2006 - Ron Smeets

Geen Kabel of DSL, dan maar een WiFi mast!

Dit soort berichten maken maar weer eens duidelijk hoe gelukkig wij ons hier in dit kikkerlandje mogen prijzen als het gaat om de beschikbaarheid van breedband internet diensten in afgelegen gebieden. OK, afgezien van de bewoners in enkele grensgebieden en op het platteland kun je hier vrijwel overal aangesloten op een ADSL- of Kabel provider.

Hoe anders is het in, bijvoorbeeld, Canada. Daar moest Kevin Lavallée het al jaren 'doen' met een 56kB telefoonverbinding omdat de providers zijn dorpje met 2000 inwoners niet interessant genoeg vonden om te 'bekabelen' of van DSL centrales te voorzien.

Hij kon zijn geluk dan ook niet op toen hij hoorde dat er een draadloze provider actief was in de regio die WiFi verbindingen met snelheden van 250 tot 320kB/s kon leveren. Nog steeds niet de breedband die wij gewend zijn, maar voor Kevin en zijn 56kB modem natuurlijk een walhalla!

Helaas voor Kevin stond er echter precies tussen zijn huis en de mast van de WiFi provider een kerk die net hoog genoeg was om het signaal te blokkeren waardoor hij zijn modem weer uit de prullenbak leek te moeten halen.

Dat weigerde hij echter en dus ging Kevin op zoek naar een oplossing. De enig optie, zo bleek, die hem restte was te zorgen voor een ontvanger die de kerk kon 'omzeilen' en dus kwam hij op het idee om een 20 meter hoge mast in zijn voortuin te laten verrijzen.

Zo gezegd, zo gedaan. Hij had welliswaar het geluk dat hij de mast voor zo'n 70 Euro bij een lokale cementfabriek op de kop kon tikken. Enfin, enkele weken en 6000 kilo cement (voor de fundering) verder en Kevin kan nu genieten van zijn draadloze breedband internetverbinding!Gerelateerde links:
WiFi schotel verdriedubbeld je bereik
WiMax: opgevoerde WiFi
WiFi antenne met 5km bereik
Maak je eigen WiFi antenne booster
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.