Nieuws
20 juli 2010 - Ron Smeets

Geen echte 'all you can eat' abonnenten voor de iPad 3G

Eind deze week zal de iPad, zowel de WiFi als de WiFi + 3G versie, ook bij ons officieel in de winkels liggen. T-Mobile en Vodafone hebben vandaag hun 'iPad datatarieven' bekend gemaakt en wat daarbij meteen opvalt is dat beide providers (voorlopig) niet met een echt 'all you can eat'  ('onbeperkt internet toegand') tarief komen. Vodafone komt wel het dichtst in de buurt.

Er worden ook geen één- of tweejarige contracten aangeboden omdat de iPad natuurlijk gewoon los verkocht gaat worden en (voorlopig) niet gesubsidieerd wordt in combinatie met een abonnement.

T-Mobile levert alleen twee prepay opties, €9,95 voor 200MB data of €29,95 voor 2GB. Formeel zijn het prepay bundels maar ze zijn maar één maand (30 dagen) geldig. Je kunt dus niet 2GB kopen en daar 45 dagen mee doen. Erg jammer en een beetje omslachtig van T-Mobile als je het mij vraagt. Je moet als klant  namelijk zelf telkens weer een nieuwe iPad prepaid bundel kopen. Je hoeft echter niet persé een iPad databundel te kopen. Stel je waardeert je prepaid datasim op met 20 Euro dan kun je voor dat bedrag ook gewoon, voor € 0,20 per MB mobiel internetten met je iPad, maar of dat in het geval van de iPad zo verstandig is waag ik te betwijfelen. Meer info over de T-Mobile iPad prepay bundels kun je hier vinden.

Vodafone komt simpelweg met twee abonnementen die maandelijks opzegbaar zijn. Voor 500MB betaal je €20 per maand, de 2GB databundel kost €30. Geen prepaid oplossingen dus, maar ook geen langlopende contracten. Ook hier is de databundel natuurlijk maar een maand geldig, maar je hoeft in ieder geval zelf niet telkens op te waarderen. Mocht je over de bundel heen gaan, dan gaat de dataverbinding (snelheid) omlaag (naar 128Kbps down- en 64 Kbps upload) maar je hoeft echter niets extra's te betalen. Ook geen hoge datarekening achteraf dus. Feitelijk lijkt deze oplossing nog het meest op de 'onbeperkt internet' bundels die Vodafone al heeft. Daar wordt de snelheidsverlaging echter pas ingezet nadat de FUP overschreden wordt. Bij de iPad abonnementen heeft Vodafone ervoor gekozen om een harde datalimiet in te stellen. Meer informatie over de iPad abonnementen van Vodafone kun je hier vinden.

Wat mij betreft is de Vodafone oplossing de betere optie. Nog los van de kwaliteitsverschil tussen de 3G netwerken van T-Mobile en Vodafone hoef je je daar immers geen zorgen te maken over het upgraden van je 'prepay data tegoed'. Daarnaast denk ik dat best veel iPad gebruikers genoeg zullen hebben aan de 500MB (20 Euro) optie van Vodafone. De 200MB (9,95 Euro) prepay kaart van T-Mobile lijkt mij ietwat te krap aan bemeten en dan heb je daar alleen nog de keuze voor de duurdere 2GB (29,95 Euro) optie. Zoals gezegd vind ik het, prepaid, afrekenen per MB niet echt verstandig.

De optie om je huidige SIMkaart met onbeperkt internet in je iPad te gaan gebruiken is nagenoeg ondoenlijk. Ten eerste maakt de iPad gebruik van een microSIM en zul je dus moeten gaan knippen in je 'oude' SIMkaart om hem te kunnen gebruiken, waarna je hem natuurlijk niet meer in je gewone toestel of dongel kunt stoppen, en daarnaast denk ik dat beide providers daar ook juridisch (in de contractvoorwaarden) of zelfs technisch (op SIMkaart nummer) een stokje voor zullen steken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.