Nieuws
05 april 2017 - Ron Smeets

Geef je smartphone niet zomaar meer af aan een agent Het doorzoeken van smartphones door de politie is niet zomaar meer toegestaan

Steeds vaker worden criminelen mede veroordeeld op basis van bewijsmateriaal dat de politie gevonden heeft op de smartphone van verdachten. De Hoge Raad heeft nu echter beslist dat het doorzoeken van een smartphone door de politie niet zomaar meer toegestaan is. Let wel, het is in principe niet verboden, dus agenten mogen smartphones nog steeds vorderen om direct bewijsmateriaal op te sporen, maar diepgaand zoeken, bijvoorbeeld op naar contacten en andere informatie over de handel en wandel van de verdachte, is niet meer toegestaan.

Formeel heeft de Hoge Raad in haar uitspraak gesteld dat tijdens het 'smartphone onderzoek' de inbreuk op de privacy van de verdachte beperkt moet blijven. Wil men het toestel toch compleet doorzoeken dan zullen de agenten daarvoor eerste een bevel van de officier van justitie of een rechter commissaris moeten aanvragen.

Uiteraard betekent dit niet dat elke verdachte nu ineens kan roepen om een 'smartphone-zoekingsbevel' (als variant op een huiszoekingsbebel ;)) wanneer zijn toestel voor onderzoek gevorderd wordt, maar ik zou de volgende eer wel, als een meneer of mevrouw agent op straat zomaar vraagt om jouw smartphone te mogen bekijken, eerst even de wedervraag stellen wat ze willen zien voordat je hem al dan niet afgeeft!

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.