Nieuws
07 september 2005 - Ron Smeets

Gebruikte GSM's steeds populairder

Nokia is al jaren lang de marktleider in de mobiele telefoonmarkt, op de voet gevolgd door Motorola, Samsung en Sony Ericsson.

Inmiddels verschijnen er steeds meer berichten dat die markt aan het verzadigen is omdat de meeste mensen al 1 of 2 GSM's hebben en de prijzen van nieuwe toestellen niet echt omlaag gegaan zijn de afgelopen jaren.

Natuurlijk draagt ook de tweedehands markt hieraan bij, althans dat is zeer waarschijnlijk. Veel mensen zijn op zoek naar gebruikte mobiele telefoons voor de partner, kind(eren) of zichzelf. Wij willen wel eens weten welk merk het in die markt nu het beste doet.

Allereerst zullen we ons het volgende moeten afvragen. Waar zou je op zoek gaan naar een tweedehands GSM in Nederland? Marktplaats en speurders.nl zegt u? Dat denk ik ook. Hoor ik daar nog iemand De Vondst roepen? Vooruit, nemen we die ook mee in onze zoektocht, samen met 2dehands.nl.

Dan zijn er natuurlijk nog de nodige dag- en weekkrantjes en briefjes bij de bakker en slager op prikborden, maar het aanbod daar zal niet veel verschillen met de ruim 35.000 toestellen (en accesoires) die op bovengenoemde sites te koop staan.

Wij hebben dus eens gekeken naar de aantallen GSM's per merk die zoal als gebruikt aangeboden worden en daarbij maken we geen onderscheid tussen 'nieuw in de doos' en 4 jaar gebruikt. Wat niet in de winkel gekocht wordt is auomatisch tweedehands omdat de koper als doel heeft een toestel te kopen dat goedkoper is dan de normale winkelprijs.

Dit gezegd hebbende zien we de volgende 'marktverdeling':

1. Nokia 38,4%

2. Samsung 21,9%

3. Sony/Ericsson 13,0%

4. Siemens 10,5%

5. Motorola 6,6%

Wat meteen opvalt is de grote voorsprong van Nokia. Willen deze mobiele bellers sneller van hun toestel af dan Motorola gebruikers? Of doen Motorola eigenaren geen moeite om hun toestel te verkopen als ie niet meer voldoet? Vergelijk bovenstaande cijfers maar eens met die voor nieuwe toestellen.

1. Nokia 31.9%

2. Motorola 17.9%

3. Samsung 12.8%

4. Sony/Ericsson 6.2%

5. Siemens 4.7%

Echte conclusies kunnen we hieruit natuurlijk niet trekken, maar het is wel leuk om te blijven volgen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.