Accessoires
27 augustus 2011 - Ron Smeets

Gebruikers review: Motorola Xoom

De Motorola Xoom is een van de Android tablets die al een tijdje in de winkels ligt. Ondanks redelijk goede kritieken lijken de verkoopcijfers van deze tablet wat tegen te vallen.

John Hermans, een van onze vaste lezers, was het opgevallen dat op Mobile Cowboys nog geen uitgebreide review van de Motorola Xoom verschenen is. Omdat hij de Xoom inmiddels al een geruim aantal weken, over het algemeen met veel plezier, gebruikt vond John het wel een leuk idee om een gebruikersreview van de Motorola Xoom te maken. Zijn bevindingen kun je hieronder en op de volgende pagina's lezen.

Design, Processor en geheugen

Look and feel
Het uiterlijk van de Xoom is strak en mooi afgewerkt. De tablet voelt wat zwaar aan in het begin en daar moest ik best even aan wennen. Vooral het met één hand vastpakken aan de rand, zonder het scherm te raken valt erg tegen, omdat hij dan toch langzaam uit je hand glijd. Als je hem dus niet op schoot legt of ergens op laat steunen, moet je de tablet met twee handen vasthouden. Wanneer je dit doet kom je gelijk de eerste problemen tegen. Het standaard Android keyboard is bijna onmogelijk met twee duimen te bedienen. Het 10.1 inch scherm is in landscape mode te breed voor de meeste mensen om met de duimen in het midden te geraken. Gelukkig kun je in de Android Market wel een geweldig alternatief hiervoor downloaden: Thumb Keyboard. Feitelijk een in tweëen gesplitst toetsenbord waarbij de numerieke en pijltjestoetsen, die je niet zo vaak nodig hebt, in het midden geplaatst zijn zodat je met beide duimen goed bij de 'letters' kunt. Een echte must-have bij de Motorola Xoom en dus een beetje jammer dat deze toetsenbord app niet standaard in Android 3.X zit.

Processor, geheugen en opslag
Wat me gelijk opviel toen ik de xoom voor het eerst starttte was de snelheid. Mede dankzij de 1 Ghz Tegra 2 dual core processor die de Xoom herbergt is deze tablet uitermate geschikt voor het spelen van een verscheidenheid aan 3D games of het weergeven van video’s met een HD resolutie van 1080p. Mede dankzij de micro HDMI aansluiting kun je in Full HD op je TV films kijken via de Xoom.

Ik heb dit zelf ook getest maar zo rooskleurig als Motorola dit afschildert is het helaas niet. Bijna elke video die gecodeerd is met een middel tot zware codering, is onspeelbaar op de Xoom hoger dan 720p. Het is mogelijk om in combinatie met Vital player een MKV bestand van 8 GB af te spelen op 1080p met 5.1 dolby surround echter kom je niet verder dan 2 frames per seconden. Je zult dus bij de meeste video’s deze eerst om moeten zetten naar een lichtere compressie. Daardoor worden de bestanden natuurlijk een stuk groter. Je kunt ook kiezen om films in 720p af te spelen met een bitrate niet hoger dan 6000 Kbps. Deze zien er nog verbluffend uit en zijn een stuk beter te behappen voor de Tegra 2 CPU. Met de Total video converter van Aiseesoft kun je probleemloos alle video’s omzetten naar het juiste formaat. (beste werkt het iPad HD mp4 profiel).

Wat betreft gamen zit het ook wel goed. Nvidia heeft bij de lancering van hun Tegra processor namelijk een speciaal programma ontwikkeld die naast de Android Market eigen games aanbied die speciaal zijn ontworpen door en voor nvidia. Deze” Tegra zone “ zoals de app heeft biedt informatie over de laatste ontwikkelingen binnen tegra en daarnaast ook informatie, foto’s en video’s over games. De games kunnen daar worden bekeken en wanneer je op kopen klikt wordt je doorgestuurd naar de market.

De Xoom bevat 1 GB DDR2 ram, wat ruim voldoende is voor welke app dan ook. Aangezien Android net als Apple met iOS niet echt Multi-tasking ondersteunt heb je (voorlopig) ook niet meer geheugen nodig. De versie die ik heb getest is de 32 Gb variant zonder 3G functionaliteit. Deze 32 GB kan volledig worden aangesproken voor installeren van Apps, bekijken van films, luisteren van muziek etc. Het is dus niet zo dat je een speciaal gedeelte geheugen hebt voor het installeren van apps, wat behoorlijk vervelend kan zijn als  je er nogal veel data hebt.

Naast het intern geheugen kun je er ook nog een SD-kaart in plaatsen van 32 GB die eveneens gebruikt kan worden voor het installeren van apps. Hiermee komt het totaal op 64 GB aan applicatie geheugen. Een fanatiekeling zal alles vol krijgen, maar zelfs ik die bijna alle spellen van de tegra zone op mijn Xoom heb staan heb niet meer dan een paar GB nodig voor alles wat ik maar wil gebruiken. Je zult dus niet snel de melding krijgen dat je geheugen vol zit.

Wel moet ik even melden dat er een fout schijnt te zitten in Android 3.0 waarbij de grootte van applicaties niet goed wordt berekend. Hierdoor zat ik na 2 dagen opeens met 32 GB gebruikt terwijl er 3 apps op stonden. Dit kun je ook niet meer verhelpen. Het enige wat je dan nog kan doen is de tablet resetten naar de fabrieksinstellingen. Sinds een week is nu de 3.1 versie beschikbaar voor iedereen hierin is dit probleem opgelost.

Beeldscherm, multimedia en accu

Beeldscherm
Het beeldscherm van de Xoom is erg mooi en scherp. Mede omdat het display een resolutie van 720p heeft kun je er haarscherp films op kijken. Ook websites kunnen ver uitgezoomed worden en blijven daarbij toch nog goed leesbaar. Bij het testen van diverse formaten websites vallen deze allemaal binnen het 10,1 inch scherm waardoor de hele pagina in één oogopslag kan worden bekeken en de tekst ok nog goed leesbaar is.

Wanneer je de tablet mee naar buiten neemt op een zonnige dag, dan is de Xoom bijna onbruikbaar. Het scherm is zo ontzettend glanzend dat je zelfs met de helderheid op 100% nog steeds bijna niets ziet. Dit is ook bij vele klanten reviews in webshops meestal een van de minpunten. Je hebt tegenwoordig screenprotectors die het scherm mat maken waardoor het buiten, in de zon of het felle licht, beter leesbaar wordt, maar ik vind  dat Motorola dit zelf had moeten oplossen.

Camera’s
De Xoom heeft 2 camera’s. De camera aan de achterzijde is een 5 MP versie en hiermee kunnen 720p videos opgenomen worden evenals uiteraard 5MP foto’s. De camera aan de voorzijde is een 2MP model die vooral bedoeld is voor video bellen.

Ik heb beide camera’s getest en ben persoonlijk van mening ze allebei van slechte kwaliteit zijn. De foto’s en video met de 5 MP camera zijn wel aardig maar het scherp stellen werkt niet goed waardoor de foto bijna altijd onscherp is. Bij video kun je hem zelfs helemaal niet scherp stellen. Tijdens het videobellen is het maar goed dat je weet met wie je belt want de persoon aan de andere kant is amper te herkennen wanneer je binnen bij normaal licht zit. Hieronder heb ik een korte video gezet die met de Xoom in HD gefilmd is.

Geluid
De speakers in de Xoom zijn van goede kwaliteit (voor zover mogelijk in een tablet) De stereo speakers zitten dan wel in de achterzijde, toch komt er nog een aardig helder geluid uit wanneer je muziek afspeelt of een film aan het kijken bent. Echter ook hier is niet goed nagedacht over het design, omdat wanneer je de tablet liggend gebruikt, of op je schoot legt, de speakers bedekt worden waardoor het geluid wordt gedempt. Op een vlakke tafel wordt het geluid behoorlijk schel. Ik zou persoonlijk hebben gekozen om de speakers aan de voorzijde te plaatsen boven in. Dit zal waarschijnlijk een design kwestie zijn geweest. Naast de ingebouwde luidsprekers is er ook een dock te koop, waarmee je het geluid uit de Xoom kan laten horen via externe speakers.

Verder heb ik de Xoom getest met mijn Sennheiser M100 bluetooth hoofdtelefoon. Mede dankzij de ondersteunende bluetooth profielen in android en de bluetooth 2.1 module kun je glashelder muziek luisteren met een goede draadloze headset. Natuurlijk zit er op de Xoom ook een standaard 3.5mm aansluiting voor bedraadde audio accessoires. Standaard kun je op de Xoom geen equalizer openen om het geluid naar eigen smaak aan te passen, zoals meer bas bijvoorbeeld. Echter zijn er genoeg gratis apps die dit wel mogelijk maken en waarmee je je geluid uit de Xoom nog dat kleine beetje extra kan geven.

Accu
De accu van de Xoom is uitstekend te noemen. Bij intensief gebruik gaat hij ruim twee dagen mee, waarbij android aangeeft dat  75% van het verbruik het scherm is en maar 5% de wifi verbinding.Tijdens die periode gebruik ik (intensief) de volgende functies:
- vrijwel continu verbonden met het internet
- eBuddy, Skype en Google Talk zijn altijd online
- email en nieuws worden iedere 15 minuten ververst / opgehaald
- regelmatig muziek luisteren
- af en toe een film kijken
- gamen

Een avond gemen is overigens geen probleem. Met de brightness op zijn laagst kun je prima een uurtje of 5 (niet getest met volle accu) Dungeon Defender spelen. Dit is een zwaar 3d spel ontwikkeld door o.a. Nvidia zelf om het maximum rendement uit de tegra 2 chip te halen.

Dit wordt overigens (volgens de berichten) het eerste spel wat straks volledig crossplatform gespeeld kan worden. Dit houdt in dat je straks op je xoom het spel met je vrienden online kan spelen die bijvoorbeeld op PC of PS3 aan het spelen zijn.

Android en software

Android upgrades
De afgelopen maanden zijn er enkele versies voorbij gekomen voor de Xoom. Echter wordt het voor velen niet duidelijk waarom hij of zij wel kan updaten en een ander nog niet. Dit komt echter doordat de Amerikaanse versie van de Xoom eerder updates ontvangt dan de onze hier in Europa. Volgens eigen zeggen van Motorola hebben ze hier inEeuropa meer te zeggen over de Android versies en kunnen ze voor ons nog extra dingen toe voegen waardoor onze versie later uitkomen.

Dit betekent momenteel dat Amerikanen al op versie 3.2 zitten terwijl wij nog zaten te wachten op 3.1. Met de komst van Android 3.1 kunnen wij de SD-kaart nu gebruiken, terwijl in Amerika dit pas mogelijk werd in 3.2. Dit komt dus omdat Motorola de drivers voor de Europese versie al in 3.1 heeft weten te stoppen. Dit alles kan nogal verwarrend zijn.

Het gebruik van Android 3.1
Android 3.1 is nu ongeveer sinds een week te installeren en sinds deze versie loopt de Xoom nog net even een tikje soepeler. Zoals bij zowat elke Android telefoon/tablet heeft ook de Xoom verschillende homescreens. Deze homescreens zijn naar eigen wens aan te passen met widgets snelkoppelingen achtergrond en speciaal ontwikkelde toepassingen waarmee je direct een bepaald bestand kunt opstarten in een app. De standaard widgets zoals email, kalender e.d. zijn daarnaast vanaf Android 3.1 in grootte aan te passen. Dit kan in vele gevallen handig zijn. Wat wel jammer is, is dat de meeste gedownloade widgets uit de market deze functie niet ondersteunen waardoor je maar weinig dingen echt kunt resizen.

Naast de homescreens staan er standaard enkele mooie programma’s op zoals de email. De standaard email app werkt erg goed en snel, en kun je vergelijken met outlook express op de pc. Links heb je de emails staan en wanneer je erop klikt krijg je recht in het venster ernaast de email te zien. Ook is het mogelijk om meerdere accounts toe te voegen die je met 1 druk in de bovenbalk kunt selecteren, of je kiest gezamenlijk weergeven waarna alle emails in 1 lijst komen te staan.

Internet en social media
Uiteraard zit er ook op de Xoom een internet browser, die naast de standaard websites ook flash 10.3 content kan weergeven. Dit klinkt erg goed allemaal maar in de praktijk werkt de standaard browser niet goed genoeg in mijn ogen. Zware sites als Mobile Cowboys worden wel goed weergegeven maar het loopt niet soepel. Bij het bekijken van pagina’s loopt de browser soms zelfs vast en crashed naar de desktop. Het typen op pagina’s als deze gaan met vertraging waardoor het ongeveer 1 a 2 seconde duurt voordat de letters die je typt op het scherm komen. Dit is bij heel veel sites het geval.

Naast de standaard browser heb je nog 2 grote spelers. Een daarvan is Opera Mobile. Deze browser werkt een stuk beter en soepeler en ondersteunt ook flash 10.3. Da heb je natuurlijk ook nog Firefox. Deze ondersteunt echter geen Flash maar richt zich in de nabije toekomst voornamelijk op HTML5, heeft een woordvoerder van Mozilla mij laten weten via een email. Met deze 3 browsers is het mogelijk om alle websites toch zonder problemen te bekijken. Echter echt ideaal is het niet. Het zou natuurlijk beter zijn om alles met één browser te kunnen doen.

Naast de browser zou je verwachten dat Facebook ook niet zou ontbreken op de Xoom. Niets is echter minder waar. Facebook heeft geen ondersteunende app voor de Xoom en werkt dus alleen door naar de website te gaan. Dit is in mijn ogen een groot gebrek met de steeds groeiende social media hype. Het delen van foto’s en video’s is wel mogelijk via de standaard delen functie op de Xoom.

Gelukkig ontbreekt de chat applicatie eBuddy en Skype niet op de Xoom waardoor je wel in contact kunt blijven met je vrienden via de bekende chat services. Wel moet nog even gemeld worden dat skype nog altijd geen video chat ondersteund op de Xoom, en dat de enige mogelijkheid om te videobellen momenteel kan door google talk te gebruiken. Wel wordt verwacht dat er in de nabije toekomst ook met skype ondersteuning komt voor videobellen op de xoom.

Office applicaties
Wat betreft professioneel gebruik is de Xoom een aardige keuze. Met documents to go 3.0 kun je probleemloos word, Excel en Powerpoint documenten openen en aanpassen. Wel laat het met extra functies zoals formules en invoegen van afbeeldingen, wat betreft gebruiksvriendelijkheid, nogal wat te wensen over. Ik heb contact gehad met de ontwikkelaar en deze wisten mij te vertellen dat ze continu bezig zijn met het aanpassen van de software en het toevoegen van extra’s.

Youtube
Ook de YouTube app is standaard aanwezig op de Xoom. Deze werkt erg prettig en is makkelijk in gebruik. De kwaliteit is wat laag, zelfs als je HQ (high quality) instelt. Je kunt verder dan LQ en HQ geen keuzes maken in de kwaliteit van de filmpjes. Als je in de browser youtube bezoekt en daar een video bekijkt in 720p snap je ook waarom dit is. Youtube gebruikt namelijk vrij hoge compressies in hun video’s (om bestanden klein te houden) zodat de Nvidia tegra 2 CPU daar toch problemen mee heeft. 480p is daarom ook het maximum haalbaar.

Vanuit mijn Kanaal kun je ook direct video’s uploaden of je favorieten bekijken. Je kunt comments bekijken en toevoegen en je kunt de meest populaire video’s in een soort 3D slide scherm bekijken (zie foto hierboven).

USB en Conclusie

Externe USB apparaten
Vanaf update 3.1 van android kun je de xoom nog wat gebruiksvriendelijker maken. Het is namelijk mogelijk om externe muizen, toetsenborden, usb hubs (waardoor meerdere tegelijk kunnen worden gebruikt) en zelfs game controllers worden aangesloten. Op deze manier in combinatie met een micro HDMI kabel (die overigens niet wordt meegeleverd en los moet worden gekocht) kun je op je TV of computer scherm, internetten, emailen of gewoon een brief typen in Word.

De muis en toetsenbord werken prima en ook een PS3 controller aansluiten kan zonder enige aanpassen in instellingen. Je sluit de PS3 controller via usb kabel aan op je xoom en drukt op de ronde PS knop. (wel zorgen dat je PS3 niet in de buurt staat anders schakel je deze in en connect de controller met de PS3 ;)
Het is ook mogelijk een draagbare harde schijf aan te sluiten of een USB stick. Echter moet je je Xoom dan geroot hebben.

Conclusie
De Xoom is in het tijdperk van de tablets zeker een goed keuze als het gaat om gebruikersvriendelijkheid, design, en kwaliteit. De software is zoals we gewend zijn bij android erg stabiel en snel. Met de 1 Ghz dual core processor van Nvidia zul je alles kunnen draaien wat momenteel beschikbaar is, en met de altijd goede support van Nvidia ben ik ervan overtuigd dat dit ook nog wel een tijd zal blijven gebeuren.
De tablet is wat zwaar maar dit komt voornamelijk door de grote accu die dan weer als voordeel heeft dat de tablet met gemak 2 volle dagen met een accu lading kan doen.

De internet browser is wat zwak maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven beschikbaar in de market die regelmatig updates krijgen. De HTML5 implementatie in bijvoorbeeld youtube laat voorlopig nog te wensen over, dus tot die tijd is het wel prettig dat flash 10.3 kan worden geïnstalleerd op de Xoom.

Voordelen:
+++ Accu gaat lang mee
++  Tegra 2 processor
++  Veel bruikbare/handige apps
+ Aansluiten van toetsenbord en muis mogelijk
+ Flash 10.3
+ 1080p video uitvoer met micro HDMI
+ Digitaal compas
+ Camera met auto focus en LED flitser

Nadelen:
--- Spiegeling van zonlicht maakt de tablet praktisch onbruikbaar buiten
-- Redelijk zwaar (707 gram)
- Standaard geen handig duimen toetsenbord.
- Standaar micro HDMI kabel niet meegeleverd

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.