Nieuws
11 augustus 2011 - Ron Smeets

Geblokkeerde Engelse mobieltjes wel bruikbaar in Nederland

Relschoppers die de afgelopen dagen in Engeland tijdens het plunderen van winkels mobiele telefoons meegenomen hebben zullen maar weinig plezier beleven aan hun nieuwe, illegaal verkregen, gadgets.

Op het moment dat de winkels geinventariseerd hebben welke toestellen verdwenen zijn zullen deze namelijk, op basis van het IMEI nummer, binnen 24 tot 48 uur op alle netwerken geblokeerd worden, ongeacht welke SIM kaart er in gestopt wordt. In Nederland zullen deze toestellen echter wel gewoon gebruikt kunnen worden.

De Engelse operators werken deze dagen nog nauwer samen dan normaal bij het updaten van de zogenaamde EIR Blacklists (Equipment Identity Register). Daar worden de IMEI nummers van gestolen  mobieltjes geregistreerd. inmiddels zijn al heel wat, vermoedelijk dus gestolen, toestellen op diverse online veilingsites (zoals eBay of Craigslist) opgedoken. De kans bestaat dus, zeker nu de toestellen in Engeland schier onbruikbaar zijn, dat een aantal van deze mobieltjes ook in Nederland belanden. ik heb bij twee Nederlandse providers de vraag gesteld of, in dit geval, de Engelse blokkades van toestellen ook hier overgenomen zullen worden.

In een reactie liet Vodafone weten dat de Nederlandse providers (dus ook KPN en T-Mobile) geen gebruik maken van de EIR Blacklists. Vodafone gaf aan dat men daar een aantal redenen voor heeft. Ten eerste is het al vaker gebleken dat IMEI nummers niet altijd uniek zijn. Dit komt door het klonen, onder andere in China, van toestellen en de IMEI nummers, maar er worden ook nog wel eens fouten gemaakt door de fabrikanten waardoor een IMEI nummer in meerdere toestellen kan 'belanden'. Als een dergelijk IMEI nummer geblokkeerd zou worden, dan kan dat tot gevolg hebben dat behalve de klant met het gestolen toestel ook consumenten geblokkeerd worden die wel een legaal toestel hebben. Ten tweede zou een dergelijk systeem, het blokkeren op IMEI nummer, natuurlijk alleen maar zin hebben als alle providers er aan meewerken. Tot slot wil Vodafone ook voorkomen dat consumenten die een toestel online, of via eBay of Marktplaats bijvoorbeeld, voor een redelijke prijs kopen (ter goeder trouw) niet de dupe worden van iets dat ze dus vooraf niet konden weten. Meestal weet een koper weinig tot niets van de verkoper en de afkomst van het toestel dat aangeboden wordt. Als de prijs die betaald wordt redelijk is (en geen nieuwe iPhone, HTC Sensation of Samsung Galaxy S II voor 50 Euro dus ;-)) dan zou het niet reëel zijn dat de koper zijn nieuwe mobieltje vervolgens niet kan gebruiken.

Enfin, kijk toch maar uit wanneer je de komende dagen op eBay of een andere veilingsite Engelse (smart)phones voorbij ziet komen waarvan het prijskaartje te mooi is om waar te zijn. Waarschijnlijk zijn deze toestellen afkomstig van plunderaars. Hoewel de kans dus nihil is dat deze toestellen ook in Nederland onbruikbaar zullen zijn is het altijd raadzaam om niet met (mogelijk) gestolen waar rond te lopen, toch?

Foto bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.