Nieuws
15 april 2013 - Ron Smeets

Garmin GPS Experience was vermoeiend, maar wel leuk

Van donderdag tot en met zondagmiddag was ik op uitnodiging van Garmin aanwezig bij de GPS Experience in Pals aan de Costa Brava. Dit weekend konden jullie al twee video's bekijken van de sportive gadget activiteiten die op vrijdag en zaterdag georganiseerd werden.

De GPS gadgets die Garmin naar Spanje meegenomen had waren voor een groot deel al langere tijd te koop maar het kunnen testen van die toestellen in combinatie met de sporten en activiteiten waar ze voor bedoeld zijn gaf wel een goed beeld van de mogelijkheden die ze bieden. Hieronder heb ik mijn belevingen van het event iets uirgebreider beschreven en kun je ook nog een algemene video van de trip bekijken.

Eigenlijk zijn de verschillende Garmin GPS toestellen waar ik in Spanje mee 'gespeeld' heb niet echt mobiel. Ik doel dan op het feit dat ze geen SIM kaart hebben, maar het zijn natuurlijk wel mobiele gadgets. Bovendien heeft Garmin ook een aantal mobiele apps, Garmin Connect en Basecamp Mobile, waarmee het mogelijk is om jouw sportieve ervaringen in de cloud op te slaan en te delen met anderen. In onderstaande video staat, vanaf 3m45, een interview met Nicolas van Garmin over de Basecamp Mobile app. Dat gesprek heb ik opgenomen tijdens de afsluitende zeiltocht met een catamaran op de Mediterrannee. Ach, wat hadden we het toch slecht, dit weekend ;-)

Wat mij wel opviel is dat sommige gadgets, vooral de Forerunner 910XT, een horloge voor hardlopers, zwemmers en fietsers, zoveel functies hebben dat voor de bediening ervan echt wel wat oefening en studie nodig is. Zelf ben ik, zoals ook wel uit de eerdere videoverslagen bleek, bepaald geen sporter, maar enkele aanwezige andere journalisten deelden de ervaring dat sommige Garmin gadgets wat ingewikkeld (lees: niet erg innovatief) te bedienen zijn. Dat merkte ik ook toen ik een van de aanwezige Garmin medewerkers om hulp vroeg bij het instellen van een hartslagmeter op de Forerunner 910 die ik op dat moment aan het testen was. Het duurde ruim vijf minuten voordat de medewerker, na heel wat zoekwerk binnen de menu's van het horloge, er in slaagde de koppeling tot stand te brengen en ervoor te zorgen dat mijn hartslag in beeld verscheen.

Als recreatieve golfer was ik wel behoorlijk onder de indruk van het Approach S3 Golfhorloge en de Approach G6 Golf navigator. Die beschikken namelijk over gegevens van zo'n 30.000 golfbanen zodat je tijdens het spel informatie krijgt over de afstand tot de hole, je score kunt bijhouden en de pin-positie kunt aanpassen aan de werkelijkheid van dat moment. De Approach G6 heeft bovendien kaarten van alle golfbanen en -holes zodat je ook direct kunt zien hoe een baan loopt en waar (op welke afstand) bunkers en andere obstakels zoals water of bomen staan en liggen. Voor de berekening van de afstanden wordt gebruik gemaakt van de GPS functie en die worden dus tot op een paar meter nauwkeurig weergegeven. Voor de meeste golfers is dat meer dan voldoende. De uitdaging om het balletje precies de juiste afstand te laten afleggen blijft groot, ook met behulp van een gadget zoals de Approach S3 of G6.

Voor hikers heeft Garmin de Oregon Serie. Wij liepen langs de stranden van Pals met de Oregon 600. Je kunt vooraf (of door andere hikers) gemaakte routes downloaden en volgen. Wil je halverwege, of aan het eind van de route, teruglopen dan kun je met de zogenaamde trackback functie heel makkelijk je looprichting en de gegevens van de route omdraaien. De bestemming wordt dan het vertrekpunt en andersom. De Oregon 600 beschikt ook over kaarten en functies voor het bij veel hikers populaire Geocaching. Daarbij ga je in een bepaald gebied op zoek naar 'schatten' die door andere Geocachers verstopt zijn. Dat maakt van hiken een heel wat leukere bezigheid.

De Garmin fietscomputers, zoals de Edge 810, bieden onder andere de mogelijkheid voor het opslaan van gefietste routes en prestaties die je online kunt delen met anderen. Denk aan de tijd die je nodig had om een bepaalde route af te leggen. Maar ook informatie over je kadans, snelheid, de hoogteverschillen in het parcours en dergelijke. Natuurlijk zijn hiervoor ook al heel wat mobiele apps voor smartphones beschikbaar maar het voordeel van de Garmin toestellen is dat ze waterdicht en schok- en stofbestendig zijn en dat ze ook met handschoenen aan bediend kunnen worden. Daarnaast beschikken ze ook over een accu die veel langer mee gaat dan die van een gemiddelde smartphone. Met een Garmin Edge kun je probleemloos 16 tot 20 uur fietsen. Lang genoeg voor de gemiddelde fietser dus. Tijdens het event mochten wij twee uur op een Cervélo fiets rijden die ook door de professionals gebruikt worden. Die kosten tussen de 8 en 12 duizend Euro en dat leidde tijdens onze fietsrit nogal eens tot bewonderende en vreemde blikken van andere fietsers die we tegen kwamen. Zo van; wat moet die onsportief ogende en iets te corpulente man (ik dus) met zo'n dure fiets ;-)))

Binnenkort zal Garmin een nieuw GPS gadget lanceren. De fabrikant had gehoopt dat tijdens de GPS Experience te doen, maar de ontwikkeling heeft enkele maanden vertraging opgelopen. Wij kregen wel al een sneak preview maar met het uitdrukkelijke verzoek om daar verder nog niets over te publiceren. Jammer, maar wat ik wel al wil melden is dat deze nieuwe Garmin, voor actieve en recreatieve sporters enkele fraaie nieuwe funcites met zich mee zal brengen. Met name op het gebied van software. Het toestel wordt nu medio juni gelanceerd en de deelnemers aan de GPS Experience zullen als eersten ter wereld in de gelegenheid gesteld worden er eentje te testen. Begin juli moet hij op de markt komen. Daarover dus meer over een maand of twee.

Tot slot moet ik wel nog vermelden dat een aantal aanwezige journalisten niet bijzonder positief te spreken waren over de prijzen van de verschillende Garmin GPS gadgets, vooral de high end modellen, zoals de Forerunner 910 XT (vanaf 400 Euro), Edge 810 (vanaf 450 Euro) en ook het nog niet aangekondigde nieuwe toestel hebben een behoorlijk gepeperd prijskaartje, maar voor de beginndende, of recreatieve, sporter zijn ook goedkopere modellen beschikbaar. Welliswaar met iets beperktere functies, maar die heb je als beginneling of recreant zeker ook niet allemaal nodig. Je koopt immers ook niet meteen de duurste schoenen, golfclubs of een Cervelo fiets van 10.000 Euro, toch?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.