Accessoires
25 maart 2011 - Ron Smeets

Galaxy Tab 10.1 verwarring in de winkels op komst?

Eerder deze week presenteerde Samsung in de VS, samen met de onthulling van de Galaxy Tab 8.9, een tweede versie van de Samsung Galaxy Tab 10.1. Deze is een stuk dunner dan het model, met dezelfde naam dus, dat ruim een maand geleden in Barcelona onthuld werd. Qua specs is hij ongeveer gelijk, op de camera na (3MP vs 5MP van het 'Barcelona model'). De nieuwe versie is vooral lichter en dunner (waar hebben we deze USP's meer gehoord ;-)) dan het 'Barcelona model' (vanaf nu zal ik die de Vodafone versie gaan noemen).

In Nederland komen beide versies in de winkels te liggen en hoewel het 'Barcelona model' exclusief door Vodafone verkocht gaat worden (verwacht over enkele weken) en in Nederland officieel als Galaxy Tab 10.1 V door het leven zal gaan denk ik toch dat het voor sommige tablet kopers verwarrend kan worden tegen de tijd dat ook de 'nieuwe' Galaxy Tab 10.1 in de winkels verschijnt (rond de zomer).

Natuurlijk, de kans bestaat dat sommige winkels zullen besluiten om de Vodafone versie niet in hun assortiment op te nemen maar dat is nog allerminst zeker. Tussen de lancering van de Galaxy Tab 10.1 V en de Galaxy Tab 10.1 zit een periode van een maand of twee (naar verwachting) en dat zou er toe kunnen leiden dat de Vodafone versie toch ook in (veel) andere winkels te koop zal zijn, exclusief met een Vodafone abonnement dan wel.

Tijdens de perspresentatie van Samsung gisteren in Amsterdam werd de vraag of er voor consumenten verwarring zal ontstaan door het introduceren, binnen enkele weken, van twee nagenoeg identieke Galaxy Tab 10.1 versies door diverse aanwezige bloggers en journalisten gesteld. Samsung denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. We zullen zien.

Er is natuurlijk nog een ander scenario denkbaar wanneer de Galaxy Tab 10.1 V beschikbaar komt. Vodafone, die deze versie dus exclusief zal gaan aanbieden, zal hem natuurlijk in haar assortiment opnemen en houden, ook na de introductie van de 'nieuwe' Galaxy Tab 10.1. Maar ik kan mij ook voorstellen dat andere winkels (buiten de BelCompany die momenteel overgenomen worden door Vodafone), de Galaxy Tab 10.1 V ook opnemen in hun assortiment en hem na enkele weken, als de Galaxy Tab 10.1 beschukbaar komt, weer uitfaseren.

Uiteindelijk zal iedereen die vanaf deze zomer, als beide modellen dus te koop zullen zijn, een Galaxy Tab 10.1 wil aanschaffen, zelf moeten bepalen welk model hij of zij koopt, maar het is wel zaak dat iedereen zich dus goed realiseert dat de 'simpele vraag' "Ik had graag de Samsung Galaxy Tab 10.1" dus op twee verschillende tablets van de Koreaanse fabrikant betreking zal hebben ;-) De verschillen zijn dus het gewicht, de dikte, de camera en het feit dat de één alleen incombinatie met een Vodafone abonnement gebruikt / gekocht kan worden. Dat zijn dus de factoren die je zult moeten afwegen bij het maken van een keuze tussen de twee. Hieronder staan enkele foto's van beide Galaxy Tab 10.1 modellen:

De Samsung Galaxy Tab 10.1V ('Vodafone versie'): Samsung-Galaxy-Tab-101V-a Samsung-Galaxy-Tab-101V-b

De Samsung Galaxy Tab 10.1 ('Nieuwe versie'): Samsung-Galaxy-Tab-101-a Samsung-Galaxy-Tab-101-b

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.