Nieuws
02 oktober 2012 - Ron Smeets

Galaxy Tab 10.1 verkoopverbod in de VS opgeheven

Een kleine maar belangrijke overwinning voor Samsung in de VS. De rechter die enkele maanden geleden een verkoopverbod oplegde voor de Samsung Galaxy Tab 10.1 heeft dat verbod gisteren opgeheven.

Haar besluit had direct te maken met het feit dat een negen koppige jury eerder al besliste dat Samsung, met de Galaxy Tab 10.1, geen inbreuk pleegt op de meeste patenten van Apple die onderdeel uitmaakten van de slepende rechtzaak en als zodanig als basis diende voor het verkoopverbod.

Zoals gezegd is het maar een kleine overwinning voor Samsung, kijkend naar de gevolgen. De Galaxy Tab 10.1 mag nu namelijk ook in de VS weer gewoon verkocht worden, maar Samsung had ook daar al de Galaxy Note 10.1 en de Galaxy Tab 2 10.1 op de markt gebracht; nieuwere tablets dan de Tab 10.1.

Overigens had Samsung de patentzaak eerder wel al verloren. Dat vonnis betekende ook dat Samsung ruim 1 miljard dollaar schadevergoeding moest betalen aan Apple. Die zaak loopt ook nog. Op 6 december staat een volgende hoorzitting daarvoor gepland. Dezelfde rechter, Lucy Koh, kan dan nog besluiten dat het boetebedrag nog verdrievoudigd wordt.

Op haar beurt kan Samsung nu een claim leggen op een borgsom van 2.6 miljoen Euro die de fabrikant via de rechter heeft laten 'reserveren' voor het geval dat het verkoopverbod, op een later moment (nu dus) weer opgeheven zou worden.

Intussen heeft Samsung in een van de vele 'contra-rechtzaken' tegen Apple ook al besloten om de iPhone 5 toe te voegen aan het lijstje van Apple producten die, volgens Samsung, inbreuk plegen op een of meerdere patenten van de Koreaanse fabrikant. Kortom, de ruzie tussen Apple en Samsung zal nog wel een tijdje voortslepen.

Bron: Reuters

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.