Nieuws
28 januari 2013 - Ron Smeets

Galaxy SIII en Note II het meest aanbevolen in UK winkels

Wanneer ik ga mystery shoppen dan leidt dat meestal tot leuke artikelen ;-) Ik vind het in ieder geval erg leuk om te doen, zo af en toe. In Engeland zijn mystery shoppers van Informa Telecoms op pad gegaan om er achter te komen welke mobiele telefoons op dit moment het meest aanbevolen worden.

Daarbij werd niet alleen gevraagd naar het advies van de verkopers, maar ook gekeken naar displays, folders en ander promotie materiaal. Dit om te bepalen welke merken in de uitingen van winkels de meeste aandacht krijgen. Het resultaat: de Samsung Galaxy S III en de Galaxy Note II worden het meest aangeprezen.

De Engelse mystery shoppers gingen onder andere naar winkels van O2, '3', Carphone Warehouse en Phones4U. Verkopers werd gevraagd om drie smartphones of tablets aan te bevelen. In slechst twee winkels werd de iPhone 5 in dat lijstje vermeld en merken als LG, Huawei, Motorola (in Engeland wel nog volop te koop) en BlackBerry werden veel minder genoemd. HTC kreeg evenveel positieve 'adviezen' als Apple. Sony werd 1 keer genoemd, evenals Nokia (zie grafiek hieronder).

Opvallend was verder ook dat Apple en Samsung, kijkend naar de reclame uitingen in de winkels en etalages, nagenoeg even prominent aanwezig waren. De reden dat Samsung toestellen vaker aangeprezen worden in Engeland? Volgens Informa heeft dat te maken met de hogere provisie en de populariteit van het merk. 

Onderstaande grafiek toont het aantal keren dat een merk genoemd werd door een verkoper (groene balken) versus de aandacht in de winkels, de oranje balken (reclame, displays, posters etc):

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.