Geruchten
16 november 2017 - Ron Smeets

Galaxy S9 wordt weer de highlight van het MWC Geruchten dat Samsung het toestel in Barcelona gaat onthullen worden sterker

De kans is groot dat Samsung de Galaxy S9 een maand eerder gaat onthullen dan de Galaxy S8. Befaamde telecom kenners als Eldar Murtazin en de Italiaanse Ricciolo die het de afgelopen jaren meermaals bij het rechte eind hadden met hun voorspellingen, roepen namelijk dat Samsung het Mobile World Congres van 2018 gekozen heeft als decor voor het Galaxy S9 Unpacked event. Dat zou dan dus betekenen dat het nieuwe Samsung vlaggenschip niet eind maart, maar eind februari het daglicht al gaat zien. Ik heb de MWC pers accreditatie al binnen dus wat mij betreft mag Samsung los gaan aan de vooravond van het congres ;)

Welke Galaxy S9 specs zijn al uit de geruchtenmolen gerold?
Er wordt al maanden gespeculeerd over de specs en nieuwe features van de Galaxy S9. Sinds de komst van de Galaxy Note8 is wel duidelijk dat Samsung diens dubbele camera in de Galaxy S9 niet kan laten ontbreken. Dit is bovendien een trend die door de concurrentie van Samsung al in 2016 opgepikt werd. Zelfs Apple was weer eens eerder ;) Er wordt wel gespeculeerd dat de dubbele camera van de Galaxy S9 onder elkaar geplaatst worden zodat ze naast elkaar zitten wanneer je foto’s in de liggende stand maakt. Onder de tweede camera zou de vingerafdruk sensor geplaatst worden zodat die veel beter en makkelijker bereikbaar is wanneer je het toestel met één hand vasthoudt en wilt ontgrendelen. Iets dat bij met name de Galaxy S8+ en ook de Galaxy Note8 schier onmogelijk is zonder het toestel uit je hand te laten vallen. Andere specs die ook aan de Galaxy S9 gekoppeld worden zijn meer (werk)geheugen, een snellere processor en verbeterde software (sowieso Android 8.0 Oreo), maar dat zijn inkoppertjes die elk jaar kloppen.

Ontgrendelen met je gezicht en/of vingerafdruk?
De Italiaanse Ricciolo meent te weten dat de Galaxy S9 een aantal ‘iPhone X’ functies krijgt. Dat zou kunnen betekenen dat ook Samsung gaat voor een volledig randenloos scherm, maar er wordt ook gespeculeerd over ‘FaceID’; het ontgrendelen van je toestel door middel van het scannen van je gezicht. Samsung zal wel een andere naam moeten kiezen hiervoor, anders duiken de Apple juristen weer massaal op de Koreaanse fabrikant, en andersom ;) Tot slot is ook al meerdere keren gesproken over een in het beeldscherm geïntegreerde vingerafdruk scanner. Dat zou ook een oplossing zijn voor de schier onbereikbare plek die Samsung daarvoor bij de Galaxy S8+ en Note8 koos. Hiermee reist ook de vraag of Samsung mogelijk voor twee biometrische ontgrendelopties zal kiezen. Lijkt mij ietwat overbodig, maar goed. We gaan het zien, over enkele maanden in Catalonië, dat dan ongetwijfeld nog steeds een Spaanse provincie zal zijn ;)

Samsung op het MWC is goed, maar niet voor alle fabrikanten
Het Mobile World Congres, eind februari in Barcelona, was jarenlang het toneel voor de lancering van nieuwe (flagship) smartphones van fabrikanten als Samsung, HTC, LG, Sony (Ericsson), Nokia, Motorola en tientallen kleinere fabrikanten, waaronder in recente jaren natuurlijk ook Huawei. Toch zag je de afgelopen jaren steeds meer fabrikanten besluiten hun flagships op een ander, eigen, moment te lanceren. De kleinere merken deden dat om in Barcelona niet onder te sneeuwen in het geweld van Samsung. Zo kozen onder andere LG en Alcatel er bijvoorbeeld voor om hun nieuwe smartphones een of twee weken eerder al te presenteren. Dit om te voorkomen dat hun aankondigingen tijdens het MWC nauwelijks aandacht zouden krijgen van de alom aanwezige media. Vorig jaar, toen Samsung dus besloot om de Galaxy S8 niet in Barcelona te onthullen kregen de kleinere merken wel weer meer aandacht maar was er ook minder telecom media. Kortom, als Samsung haar flagship inderdaad weer aan de vooravond van het MWC gaat onthullen dan is dat goed nieuws, maar niet voor alle (kleinere) merken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.