Nieuws
07 maart 2018 - Ron Smeets

Galaxy S9 pre-orders gaan nog niet door het dak Koreaanse bronnen spreken van lagere aantallen dan vorig jaar

Ik heb vanaf de dag van de lancering van de Galaxy S9 en Galaxy S9+, en eigenlijk al veel eerder, geroepen dat de nieuwe Samsung vlaggenschepen qua design nogal fantasieloos zijn. Schijnbaar vinden veel potentiele kopers dat ook want volgens een Koreaans persbericht komen de voorverkoop aantallen de eerste dagen nog niet boven die van de Galaxy S8(+) uit.

Samsung roept nog niets, maar dat zegt ook al wat
Let wel, het betreft hier nog geen officiële voorverkoop cijfers van Samsung zelf, maar schattingen van analisten en ‘bronnen uit de industrie’. Het feit dat Samsung nog geen cijfers gecommuniceerd heeft doet vermoeden dat de Galaxy S9(+) voorverkopen vooralsnog geen records breken. Vorig jaar was de Koreaanse fabrikant er na twee dagen al als de kippen bij om bekend te maken dat er binnen twee dagen al meer dan 550.000 Galaxy S8 en S8+ exemplaren besteld waren. Dat was toen, vergeleken met de Galaxy S7 uit 2016, bijna een verdriedubbeling. Nu waren de Galaxy S8 en S8+ ook wel heel erg vernieuwend met de dunne randen aan boven- en onderzijde en het 18:9 scherm en daarmee meteen ook Samsung’s grootste pre-order succes sinds ze daar in 2013 mee begonnen waren (Galaxy S4).

Grootste verschil wordt het succes?
Als je de Galaxy S9(+) naast de Galaxy S8(+) legt, dan zie je geen verschillen. OK, aan de achterzijde zit een nieuwe (dual) camera en de vingerafdruk scanner is naar een beter bereikbare plek verplaatst. Als je heel goed kijkt dan valt je misschien ook nog de tweede speakergrille op, maar dat is het dan ook wel. De prijs van de toestellen is wel nieuw en 50 euro hoger dan die van hun voorgangers. De vraag is nu of het grootste verschil tussen de S8 en de S9 serie niet het succes zal worden. En dan bedoel ik dus het uitblijven daarvan. Zo’n vaart zal het vermoedelijk niet lopen want ook als de Galaxy S9 en S9+ tijdens de pre-order fase iets minder goed verkopen dan hun voorgangers, dan zegt dat nog niet alles. Tenzij de eerste reviews tegenvallen, of in ieder geval minder positief zijn over de nieuwe – en de enige echt nieuwe S9(+) feature – camera(s). In dat geval zou de Galaxy S9(+) wel eens Samsung’s iPhone X kunnen worden. En ik blijf het zeggen, Samsung neemt een risico door een nieuw vlaggenschip uit te rollen waarbij de focus volledig op een revolutionair nieuwe camera gelegd wordt. De tijd – komende weken en maanden – zal het leren.

Voor de liefhebbers staat hieronder onze MWC video van de zondag, toen Samsung de Galaxy S9 en Galaxy S9+ uitpakte. 

Bron (Yonhap News)