Nieuws
30 juli 2015 - Ron Smeets

Galaxy S6 en S6 edge nog geen reddingsboei voor Samsung In een poging het tij te keren worden de prijzen van de nieuwe Galaxy's verlaagd

Samsung heeft vandaag de resultaten over het tweede kwartaal van 2015 bekend gemaakt. Daaruit kun je concluderen dat de Galaxy S6 en S6 edge er nog niet in geslaagd zijn de dalende lijn waarin de omzet en winst van de Koreaanse fabrikant na het eerste kwartaal van 2014 verzeild geraakt zijn om te buigen.

Het afgelopen kwartaal boekte Samsung Mobile een omzet van 26.06 biljoen Won, ofwel zo'n 20.4 miljard Euro. De winst kwam uit op 2,76 biljoen Won. Omgerekend in Euro's is dat ongeveer 2.16 miljard. Vergeleken met een jaar geleden daalde de omzet met bijna 9%. De winstdaling was met ruim 37% een stuk forser; in Q2 van 2014 boekte Samsung Mobile nog een netto winst van 4.42 biljoen Won (ca 3.46 miljard Euro).

Al met al geen echt rooskleurige cijfers voor Samsung, maar feit blijft natuurlijk wel dat de Koreanen met hun mobiele divisie nog steeds behoorlijk veel geld verdienen. Dat kunnen, behalve Apple, maar weinig andere concurrenten zeggen. Qua omzet is Samsung Mobile nog altijd de grootste tak van de Koreaanse fabrikant, maar er zijn inmiddels wel afdelingen die meer winst maken.

Hieronder staat een overzicht van de cijfers van alle divisie's sinds het eerste kwartaal van 2013. Bij Mobile (IM) is duidelijk te zien dat daar vanaf Q2 2014 een beetje de klad in gekomen is. Gelijktijdig met de komst van de Galaxy S5 die wereldwijd, naar de begrippen van Samsung, toch wel als een flop gezien mag worden.

Saillant detail is wel dat juist dat toestel na de komst van de Galaxy S6 (edge) in sommige landen steeds beter is gaan verkopen en door veel Samsung fans en eigenaren ook gezien wordt als de beste high-end smartphone die de Koreaanse fabrikant op dit moment in haar assortiment heeft. De reden daarvoor moet mijns inziens vooral gezocht worden in het feit dat de Galaxy S6 (edge) relatief duur zijn, geen uitbreidbaar geheugen hebben (meer betalen voor meer opslagruimte dus) en dat aanvankelijk de prestaties van de, niet verwisselbare, accu wat tegenvielen. Die zijn met enkele updates wel al iets verbeterd overigens.

Zoals ik in het begin al schreef lijkt het er op dat de Galaxy S6 en S6 edge niet in die aantallen over de toonbanken vliegen waardoor de omzet en winst van Samsung Mobile weer omhoog gaan naar het niveau van 2013 en begin 2014. Daar werd de afgelopen weken natuurlijk ook al volop over gespeculeerd; lagere productie, het verdwijnen van de 128GB modellen in sommige landen en het feit dat de Galaxy S6 zelfs al als 'weggevertje' bij UHD TV's ingezet wordt. Allemaal tekenen dat de verkoopaantallen achter blijven bij de verwachtingen. En dat wordt met deze resultaten voor een groot deel ook met harde cijfers bevestigd als je het mij vraagt.

Uiteraard heeft Samsung zelf ook wel een verklaring voor de tegenvallende resultaten: de lagere verkoopaantallen van smartphones (in het algemeen dus) en de hoge marketing kosten van nieuwe producten (de Galaxy S6 dus). In een poging om de verkoopaantallen van de Galaxy S6 modellen op te krikken gaat Samsung de prijzen van die toestellen aanpassen (lees: verlagen). Ze zijn er dus zelf ook wel achter dat 800 euro voor een 64GB Galaxy S6 en 950 euro voor de 64GB S6 edge wat aan de hoge kant is voor Samsung kopers!

Over twee weken zal Samsung in New York de volgende Galaxy toestellen onthullen. Dat worden hoogstwaarschijnlijk de Galaxy S6 Edge Plus en de Galaxy S6 Plus. Mogelijk dat ook de Galaxy Note 5 dan al het daglicht zal zien, maar dat toestel komt, zoals de zaken er nu voor staan, niet naar Nederland (en Europa). Samsung wil, dat heeft de fabrikant al enkele malen geroepen, voor de vlaggenschepen de lijn van de Galaxy S6 (edge) doortrekken naar de grotere modellen, of phablets. Met de huidige resultaten is het nog maar de vraag of die beslissing de juiste is. Dat zal moeten blijken uit de cijfers van de volgende twee kwartalen, en dan met name Q4 van 2015.

Bron (cijfers)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.